Diş Eti Çekilmesi Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi, toplumda yaygın olarak karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Bu durum, dişlerin kaybedilmesine kadar varan ciddi sonuçlar doğurabilir. Diş etleri, dişlerin etrafında bulunan ve onları koruyan dokulardır. İki ana tür diş eti vardır: serbest diş eti ve yapışık diş eti. Serbest diş eti, dişin ve diş etinin birleştiği gevşek yapılı dokudur. Yapışık diş eti ise dişin daha derin bölgelerinde bulunan sıkı yapılı dokudur. Sağlıklı diş etleri açık pembe renkte olurken, diş eti hassasiyeti yaşayan kişilerde kanama ve diş eti çekilmesi gibi belirtiler görülebilir. Bu durum tedavi edilmezse, diş eti çekilmesi ilerler ve çene kemiklerinde çekilmeler ve erimeler meydana gelir, bu da diş kaybına kadar gidebilir.

Diş eti çekilmesi, soğuk ya da sıcak hassasiyetine ve ileri derecede diş eti çekilmesi yaşayan bireylerde nefes alıp verme sırasında bile sızı ve ağrıya neden olabilir. Diş eti hastalıklarının ve diş eti çekilmelerinin başlıca sebepleri arasında diş üzerinde oluşan bakteri plakları bulunur. Ayrıca, diş sıkma gibi problemler de diş eti çekilmesine neden olabilir. Diş sıkmayı önlemek için gece plağı kullanılarak bu tür problemler kontrol altına alınabilir ve diş eti çekilmesi önlenebilir.

Diş Eti Çekilmesinin Sebepleri Nelerdir?

  • Diş eti hastalığı
  • Yanlış fırçalama
  • Yaşlanma
  • Dişlerde şekil bozuklukları
  • Diş etinde bulunan kas dokusunun (Frenilum) yüksek olması
  • Diş sıkma
  • Diş gıcırdatması

Diş Eti Hastalığı

Diş eti hastalığı, ergenlik çağından sonra görülen iltihabi bir hastalıktır. Bu hastalık diş eti çekilmesi, çene kemiğinin erimesi, diş sallanmaları ve diş kayıplarına neden olabilir.

Yanlış Fırçalama

Dişlerin fırçalanması sırasında çok sert fırçalamak ve yatay şekilde fırçalamak diş etlerinin çekilmesine sebep olabilir.

Yaşlanma

Yaşlanma ile birlikte diş eti çekilmesi doğal bir süreçtir ve bu durum yaşla birlikte artar.

Dişlerde Şekil Bozuklukları

Dişlerin dizilişi sırasında oluşan çarpıklıklar ve çene bozuklukları diş eti çekilmesine neden olabilir. Ayrıca, kişinin çene yapısının dar olması sonucu dişlerin farklı yerlerden çıkması da diş eti çekilmelerine sebep olabilir. Bu durumda ortodontik ve periodontal tedavi yöntemleri uygulanarak tedavi edilmelidir.

Frenilum Yüksek Olması

Genellikle alt ön çene bölgesinde görülen bu durum, diş eti çekilmesine neden olabilir.

Diş Sıkma

Gün içerisinde ve özellikle gece uyku sırasında çok yaşanan dişlerin büyük kuvvetle sıkılması durumu diş eti çekilmesine sebep olabilir.

Diş Gıcırdatması

Her yaş grubunda görülen psikolojik kökenli ve strese bağlı olarak meydana gelen bir durumdur.

Yukarıda sayılmış olan durumlar sonucunda diş çekilmesi kişilere aşırı hassasiyet ve estetik bozukluklar gibi problemler getirebilir.

Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesi tedavisi mümkün olan bir hastalık olarak bilinmektedir. Ancak diş eti çekilmesi çok ileri seviyelere ulaşmadan erken teşhis edilerek, basit birkaç önlem ile tedavi edilebilir ve diş etlerinde oluşan çekilmeler durdurulabilir. Diş eti çekilmelerinde uygulanacak tedavi yöntemleri arasında cerrahi yöntemler önceliklidir. Diş çekilmesi sonucunda kaybedilen dokuların tekrar yapılandırılması için çeşitli cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Damaktan tekrar doku alınarak greft uygulaması ile diş eti dokusu kaydırılarak açık diş eti yüzeyi kapatılır.

Yanlış fırçalama ve diş sıkma ile oluşan diş eti çekilmelerinde diş etinde meydana gelen hassasiyeti gidermek için koruyucu macunlar kullanılarak tedavi edilir. En pratik diş eti çekilmesi tedavisi olarak bilinen yöntem ise diş taşı temizliği ve akabinde düzenli ve etkin diş fırçalama ile diş eti çekilmesi önlenebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Fırçalamanın Faydaları?

Diş Fırçalamanın Faydaları?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Eti Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş Eti Bakımı Nasıl Yapılır?

Beyaz Diş Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Diş Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diş Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diş Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diş Sıkma Belirtileri ve Tedavisi

Diş Sıkma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diş Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diş Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?