Diş Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Diş Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diş Sağlığı ve Önemi

Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır ve bütün besinler ağız yoluyla alınır. Alınan besinler, ağızda bulunan dişler yardımıyla sindirime hazırlanır. Bu nedenle ağız ve diş sağlığına çok önem verilmelidir. Diş sağlığı için öncelikle temizliğe önem vermeliyiz. Ağız kokularının ve birçok rahatsızlığın diş çürümelerinden kaynaklandığını unutmamalıyız.

Diş Çürümeleri

Dişlerin çürümesine ağızdaki bakteriler neden olmaktadır. Bakterilerin yanında diş çürümesine neden olan diğer unsurlar, diş aralarında kalan besin parçaları ve hassas diş yüzeyidir. Dişlerin çürümesine sebep olan gıdalar özellikle karbonhidrat içeren, yani şekerli yiyeceklerdir. Diş çürümesinin önemli sebeplerinden biri de sulardaki flor eksikliğidir. Flor, diş minesinin direncini artırarak çürümesini engeller. Ancak flor fazlalığı ise dişlerde sararmaya neden olur. Dişlerimizin düzenli fırçalanıp temizlenmesi durumunda, diş aralarında kalan besin artıkları bakteriler tarafından parçalanır. Parçalanan besinler, bakteriler ve salgılardan diş plağı adı verilen birikintiler meydana gelir. Besin maddelerinin parçalanması ile oluşan asitler diş minesinde ve kemiğinde oyuklar oluşturur. Dişte oluşan bu oyuklara kavite adı verilir. Dişte meydana gelen bu oyuklar zaman içerisinde dişin özüne ulaşır ve diş ağrıları meydana gelir. Dişlerin çürümesi hem süt dişlerinde hem de kalıcı dişlerde meydana gelebilir.

Diş Çürümelerinin Nedenleri

  • Büyüme ve gelişme evrelerinde kalsiyum, fosfor ve flor bakımından yetersiz gıdaların tüketilmesi,
  • Şeker içeren gıdaların çok fazla tüketilmesi,
  • Dişlerin fırçalanmaması,
  • Yumuşak gıdalarla beslenilmesi,
  • Sık sık hamile kalınması,
  • Erken bebeklik dönemlerinde yüksek ateşin meydana gelmesi,
  • Yanlış ilaç kullanımı ve hatalı ilaç kullanılması,
  • Ağız açık bir biçimde uyumanın dişlere zarar vermesi.

Diş Eti Hastalıkları

Piyore adı verilen diş eti hastalığı önemli bir sağlık problemidir. Diş eti rahatsızlıkları, ağız temizliğindeki bozuklukla yakından ilişkilidir. Diş eti rahatsızlıklarının ilk belirtisi gingivittir. Gingivit, bir diş eti iltihabıdır ve bu evrelerde diş eti çok çabuk kanar. Diş etinin çok fazla kanadığı bu evrelerde mutlaka bir doktorun müdahalesi gereklidir. Diş etleri, diş yuvaları ve ağız tabanında meydana gelen iltihaplanmalar genel olarak diş eti hastalıkları olarak adlandırılmaktadır. Diş taşları, diş eti rahatsızlıklarında kanamaya sebep olan en önemli etkenlerden biridir. Diş eti iltihaplanmaları tedavi edilmediği takdirde iltihaplanma yayılır ve çene kemiğine kadar geçebilir.

Diş Sağlığı Nasıl Korunur?

Diş sağlığının korunması için şunların yapılması gereklidir:

  • Diş sağlığının korunmasında beslenmenin önemli bir yeri vardır. Alınan gıdalar kalsiyum ve flor minerallerini yeterli oranda barındırmalıdır. Dişlerin gelişme evresinde bu mineraller alınmalıdır. Tüketilen bu besinler diş eti ve diş sağlığı için A, D ve C vitaminlerini barındırmalıdır.
  • Diş çürümelerinin engellenmesi için dişler düzenli bir biçimde yemek yedikten sonra uygun teknik ile fırçalanmalıdır.
  • Öğün aralarında özellikle şekerli gıdalar ve içecekler tüketilmemelidir. Şekerli yiyecekler yenildikten sonra en azından ağız su ile çalkalanmalıdır. Aynı durum kola vb. asitli içecekler için de geçerlidir.
  • Sert cisimleri ısırmak, tırnak yemek, parmak emmek ve kürdan kullanma gibi alışkanlıklar dişlerde gelişme bozukluklarına neden olmaktadır. Bu durumlardan kaçınılmalıdır.
  • Diş araları sert cisimlerle karıştırılmamalı ve diş ipleri kullanılmalıdır.
  • Dişlerle ceviz, fındık gibi sert kabuklu yemişlerin kabukları kırılmamalıdır, yoksa dişler çok zarar görür.
  • Çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerden, ısı farkından dolayı diş minesinin zarar görmesinden yani çatlayabileceğinden dolayı dikkat edilmelidir.
  • Sürekli yumuşak gıdalarla beslenilmemelidir. Havuç, elma gibi meyveler ısırarak yenmelidir.
  • Çocuklarda süt dişleri de dahil olmak üzere doktor önerisi olmadan dişler çekilmemelidir.
  • Ağız kokusunun nedeni araştırılarak diş çürüklerinden mi kaynaklanıyor yoksa başka rahatsızlıklardan mı kaynaklanıyor belirlenmeli ve doğru tedavi yapılmalıdır.
  • Dişlerde çürük meydana geldikten sonra bu süreç devam eder. Bu sebeple erken zamanda doktora gidilmeli ve doğru teşhis konulduktan sonra uygun tedavi gecikmeden yapılmalıdır.

Diş Fırçalama Tekniği

Diş fırçalamak günlük hayatımızda yapılan en önemli kişisel temizliklerden biridir. Diş fırçalamada ilk adım, dişlerinize en uygun fırçayı seçmektir. Uygun bir fırça ağız içerisinde kolay bir biçimde hareket edebilecek büyüklükte olmalıdır. Ağız içerisinde her köşeye erişebilecek düzeyde olmalıdır. Bunların yanı sıra fırçanın kılları naylon olmalıdır. Demetleri toplu bir biçimde ve fırçanın kesimi düz olmalıdır. Sert kıllı olan fırçalardan uzak durulmalıdır. Fırçadaki kılların kalınlık özelliği yaklaşık olarak 2,5 cm olmalıdır. Demet sayıları ise altı ya da sekiz olmalıdır. Dişler gün içerisinde en az iki defa fırçalanmalıdır. Diş macunu seçerken de dikkat edilmelidir. Diş fırçası kişiye özel olmalı ve başkaları ile paylaşılmamalıdır. Dişlerin fırçalanması ve diş ipliği kullanımı, uygun fırçalama tekniği yapıldığı takdirde azami ölçüde fayda sağlamaktadır. Dişlerin fırçalanması sırasında dişlerin bütün yüzeyi fırçalanmalıdır. Fırçayı diş etinden dişe doğru hareket ettirmelidir. Fırçalama en arka taraftaki dişlerden başlayarak ve genel kurala uygun biçimde küçük dairesel hareketler yaparak fırçalanmalıdır. Dişlerin hem ön yüzleri hem de arka yüzleri fırçalanmalıdır. Son olarak dişlerin çiğnenen yüzeyleri ileri ve geri biçimde fırçalanmalıdır. Dişlerin fırçalama süreleri en az 3 dakika olmalıdır. Diş fırçaları ise 6 ayda bir yenilenmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Çekimi

Diş Çekimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Diş İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Apsesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş Sağlığı

Diş Sağlığı

Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Güncel

Diş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı

Diş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Diş Sıkma Belirtileri ve Tedavisi

Diş Sıkma Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Gebelikte Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş Fırçalamanın Faydaları?

Diş Fırçalamanın Faydaları?

Diş Köprüsü Nasıl Yapılır?

Diş Köprüsü Nasıl Yapılır?

Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası