Diş Sağlığı ve Önemi Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır ve bütün besinler ağız yoluyla alınır. Alınan besinler, ağızda bulunan dişler yardımıyla sindirime hazırlanır. Bu nedenle ağız ve diş sağlığına çok önem verilmelidir. Diş sağlığı için öncelikle temizliğe önem vermeliyiz. Ağız kokularının ve birçok rahatsızlığın diş çürümelerinden kaynaklandığını unutmamalıyız. Diş Çürümeleri Dişlerin çürümesine ağızdaki bakteriler neden olmaktadır. Bakterilerin yanında diş çürümesine neden olan diğer unsurlar, diş aralarında kalan besin parçaları ve hassas diş yüzeyidir. Dişlerin çürümesine sebep olan gıdalar özellikle karbonhidrat içeren, yani şekerli yiyeceklerdir. Diş çürümesinin önemli sebeplerinden biri de sulardaki flor eksikliğidir. Flor, diş minesinin direncini artırarak çürümesini engeller. Ancak flor fazlalığı ise dişlerde sararmaya neden olur. Dişlerimizin düzenli fırçalanıp temizlenmesi durumunda, diş aralarında kalan besin artıkları bakteriler tarafından parçalanır. Parçalanan besinler, bakteriler ve salgılardan diş plağı adı verilen birikintiler meydana gelir. Besin maddelerinin parçalanması ile oluşan asitler diş minesinde ve kemiğinde oyuklar oluşturur. Dişte oluşan bu oyuklara kavite adı verilir. Dişte meydana gelen bu oyuklar zaman içerisinde dişin özüne ulaşır ve diş ağrıları meydana gelir. Dişlerin çürümesi hem süt dişlerinde hem de kalıcı dişlerde meydana gelebilir. Diş Çürümelerinin Nedenleri
Diş Eti Hastalıkları Piyore adı verilen diş eti hastalığı önemli bir sağlık problemidir. Diş eti rahatsızlıkları, ağız temizliğindeki bozuklukla yakından ilişkilidir. Diş eti rahatsızlıklarının ilk belirtisi gingivittir. Gingivit, bir diş eti iltihabıdır ve bu evrelerde diş eti çok çabuk kanar. Diş etinin çok fazla kanadığı bu evrelerde mutlaka bir doktorun müdahalesi gereklidir. Diş etleri, diş yuvaları ve ağız tabanında meydana gelen iltihaplanmalar genel olarak diş eti hastalıkları olarak adlandırılmaktadır. Diş taşları, diş eti rahatsızlıklarında kanamaya sebep olan en önemli etkenlerden biridir. Diş eti iltihaplanmaları tedavi edilmediği takdirde iltihaplanma yayılır ve çene kemiğine kadar geçebilir. Diş Sağlığı Nasıl Korunur? Diş sağlığının korunması için şunların yapılması gereklidir:
Diş Fırçalama Tekniği Diş fırçalamak günlük hayatımızda yapılan en önemli kişisel temizliklerden biridir. Diş fırçalamada ilk adım, dişlerinize en uygun fırçayı seçmektir. Uygun bir fırça ağız içerisinde kolay bir biçimde hareket edebilecek büyüklükte olmalıdır. Ağız içerisinde her köşeye erişebilecek düzeyde olmalıdır. Bunların yanı sıra fırçanın kılları naylon olmalıdır. Demetleri toplu bir biçimde ve fırçanın kesimi düz olmalıdır. Sert kıllı olan fırçalardan uzak durulmalıdır. Fırçadaki kılların kalınlık özelliği yaklaşık olarak 2,5 cm olmalıdır. Demet sayıları ise altı ya da sekiz olmalıdır. Dişler gün içerisinde en az iki defa fırçalanmalıdır. Diş macunu seçerken de dikkat edilmelidir. Diş fırçası kişiye özel olmalı ve başkaları ile paylaşılmamalıdır. Dişlerin fırçalanması ve diş ipliği kullanımı, uygun fırçalama tekniği yapıldığı takdirde azami ölçüde fayda sağlamaktadır. Dişlerin fırçalanması sırasında dişlerin bütün yüzeyi fırçalanmalıdır. Fırçayı diş etinden dişe doğru hareket ettirmelidir. Fırçalama en arka taraftaki dişlerden başlayarak ve genel kurala uygun biçimde küçük dairesel hareketler yaparak fırçalanmalıdır. Dişlerin hem ön yüzleri hem de arka yüzleri fırçalanmalıdır. Son olarak dişlerin çiğnenen yüzeyleri ileri ve geri biçimde fırçalanmalıdır. Dişlerin fırçalama süreleri en az 3 dakika olmalıdır. Diş fırçaları ise 6 ayda bir yenilenmelidir. |