Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Yapılır?

Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Dişlerin durumu, hem fiziksel hem de sosyal yaşamı etkiler. Düzenli bakım, hijyen ve diş hekimi kontrolleri, sağlıklı bir ağız yapısı için gereklidir. Ağız sağlığına gereken önemi vermek, yaşam kalitesini artırır.
Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Yapılır?
19 Eylül 2024

Ağız ve Diş Sağlığı


Ağız ve diş sağlığı, genel vücut sağlığının önemli bir parçasıdır. Görünüşte küçük bir ayrıntı gibi görünse de, dişlerimizin ve ağız sağlığımızın birçok kritik görevi vardır. Ağız, sindirim sistemimizin başlangıç noktasıdır ve dişlerimizle bir bütün olarak sağlıklı olmalıdır. Ağız ve dişlerde meydana gelen çeşitli hastalıklar sindirim, kan ve damar yolu ile vücudun her yerine yayılabileceğinden, gerekli hijyen kurallarına uyulmalı ve ağız ve diş sağlığımıza gereken önemi vermeliyiz.

Ağız ve Diş Sağlığının Sosyal Etkileri


Ağız ve dişlerde meydana gelen sorunlar kişisel ilişkilerimizi de etkiler. İş yerinde veya ikili insan ilişkilerinde, kötü diş görünümü veya ağız kokusu kimse tarafından istenmeyen bir durumdur. Dişlerimizin görünümünü her gün aynadan kontrol etmek mümkündür. Ağız kokusu için ise size zaten birileri hatırlatacaktır. Birilerinin hatırlatmasını istemiyorsanız, ağız ve diş kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmalı, sabahları karnınız açken iletişim kuracağınız kişi ile yakınlaşarak konuşmamalısınız.

Ağız ve Diş Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler


Öncelikle ağız ve dişlerimizin temiz ve sağlıklı görünmesini isteyip istemediğimizi kendimize sormamız gerekir. Özellikle bekar iken temizliğe yeterince önem verilirken, evlendikten sonra bırakılan ağız ve diş sağlığı aslında kişilik değişimidir. Kirli yaşamı tercih eden kişiler aslında özünde bu durumu barındırırlar. Ancak ağız ve diş sağlığına hayatındaki değişimlerden etkilenmeden sürekli olarak önem veren kişiler, karakter sahibi insanlardır. Sağlıklı bir ağız ve diş yapısı için:
  • Aileler, çocuklara küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş sağlığı konusunda örnek olmalıdır.
  • Diş gelişiminin sağlıklı olması için çocuğun gelişimi izlenmeli, çarpık dişler için diş hekimine başvurulmalı ve gereken önlemler alınmalıdır.
  • Bebeklikten itibaren süt ve yoğurt tüketimine önem verilmeli, vücudun kalsiyum, flor, fosfor gibi diş gelişimine etki eden mineralleri alınmalıdır. Ayrıca A, C, D vitamini kontrolleri yapılmalı ve eksiklikler giderilmelidir.
  • Süt dişlerinin fırçalanması ile çocuğa alışkanlık kazandırılmalıdır.
  • Akşam yatmadan önce ve sabah uyandıktan sonra dişler fırçalanmalıdır.
  • Gün içinde ağırlıklı olarak şekerli veya çikolatalı besinler tüketildiğinde dişler yeniden fırçalanmalıdır.
  • Sabah dişler fırçalandıktan sonra kısa süreli bir yürüyüş veya birkaç kilometrelik koşu hem sizi zinde tutacak hem de akciğerlerinize temiz hava çekerek ciğerlerden gelen kirli nefes kokusunu yok edecektir.
  • Sabah sporları ağız kokusunun giderilmesinde önemlidir. Ağız kokusunun çoğunluğu akciğer ve mideden gelir, spor ile mide gazı çıkarılarak kötü kokunun önüne geçilebilir. Spordan sonra içilen limonlu soda ile de ağız ve sindirim sisteminin diğer bölümleri temizlenebilir ve kötü kokulardan kurtulabilirsiniz.
  • Yılda bir kez diş hekimine görünerek çürük kontrolü yapılmalı, çürük var ise diş kaybı yaşamamak için dolgu yapılmalıdır.
  • Diş çürüklerinde çekim en son çare olmalıdır. Çekilen dişin yerine yenisi yapılabilir fakat doğal dişinizin sağladığı konforu sağlamayacaktır. Çürük diş, diş hekimi tarafından gerekli görülmedikçe çekilmemelidir.
  • Çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içecek tüketmekten kaçınılmalıdır. Bu tür beslenme ile diş minesi çatlayarak derinlere doğru çürük oluşturduğu klinik olarak kanıtlanmıştır.
  • Sakız çiğnemek, mide hazmını kolaylaştırırken dişleri de temizler. Ancak aşırı sakız çiğnendiğinde yoğun tükürük salgılandığından, tükürük içindeki besinleri parçalayıcı özelliğe sahip enzim dişlerde hassas yerlerinden çürük oluşumuna neden olabilir.
  • Dişler kürdan ile karıştırılmamalı, mutlaka kullanmak gerekiyorsa diş aralarına sokulmamalıdır. Diş ipi kullanılabilir.
  • Diş köklerinin biraz esnetilmesi, diş köklerinde kan akışını hızlandıracaktır. Bunun için elma, havuç gibi sert meyve ve sebzelerin ısırılarak tüketilmesi dişlerinize gereken egzersizi sağlayacaktır.
  • Ağız içi yaralar birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu konuda hekime görünmek en doğru seçim olacaktır.
  • Ağız içinde çıkan aft türü küçük beyaz yaraların oluşmaması için iyi beslenmeli, stresten uzak durulmalıdır. Aft oluştuğunda eczanelerde satılan kremi alarak akşam yatmadan önce aft üzerine sürülmelidir. Birkaç günlük uygulamadan sonra aft iyileşecektir.

Ağız ve Diş Sağlığına Gereken Önem Verilmezse

Diş çürükleri, diş tartarları, diş eti iltihaplanmaları ortaya çıkarak hayatı size çekilmez hale getirecektir. Çürük ve iltihabın devamında dolaşım sistemi bozuklukları, bademcik sorunları, romatizma, sinüzit, kalp rahatsızlıkları ve şeker hastalığı gibi hastalıklardan biri veya birkaçı ortaya çıkabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Übab 15 Temmuz 2024 Pazartesi

Ağız ve diş sağlığı, genel vücut sağlığının önemli bir parçası olarak belirtilmiş. Peki, dişlerimizi her gün fırçalamıyoruz diye bu kadar ciddi hastalıkların ortaya çıkması mümkün mü? Genelde çocukluğumdan beridir diş çürüklerine pek dikkat etmiyorum ama acaba gerçekten bu kadar ciddi etkileri olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Übab, diş sağlığı gerçekten genel vücut sağlığının önemli bir parçasıdır. Dişlerimizi her gün fırçalamamak, diş eti hastalıklarına ve bu hastalıkların ilerlemesiyle daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin, diş eti hastalıkları nedeniyle bakteriler kan dolaşımına karışabilir ve kalp hastalıkları, diyabet gibi ciddi durumlara neden olabilir. Ayrıca, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları tedavi edilmezse, enfeksiyonlar yayılabilir ve ağrıya, diş kaybına yol açabilir. Bu yüzden, düzenli diş bakımı ve diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir. Kısa vadede önemli görünmese de uzun vadede ciddi sonuçlar doğurabilir.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Diş İpi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Diş İpi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Diş Çeşitleri Nelerdir?
Diş Çeşitleri Nelerdir?
20 Lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
20 Lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Protez Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Protez Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Diş Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Diş Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Güncel
Diş Parlatma Nasıl Yapılır?
Diş Parlatma Nasıl Yapılır?
Güncel
Çürük Diş Belirtileri ve Tedavisi
Çürük Diş Belirtileri ve Tedavisi
Lamine Diş Türleri ve Özellikleri
Lamine Diş Türleri ve Özellikleri
Hamilelikte Diş Bakımı Belirtileri ve Tedavisi
Hamilelikte Diş Bakımı Belirtileri ve Tedavisi
Diş İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Diş İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Diş Köprüsü Nasıl Yapılır?
Diş Köprüsü Nasıl Yapılır?
Diş Tartarı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Diş Tartarı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?