Diş apsesi, dişte bulunan sinirin bakteriler sonucu ölmesiyle oluşan enfeksiyonun diş çevresindeki dokulara yayılması sonucu dişin kök ucunda cerahat veya irin toplanması durumudur. Bu durum çoğu kişi tarafından önemsenmez ve ciddiye alınmaz. Ancak, diş apsesinde zamanında ve doğru şekilde müdahale yapılmazsa ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Diş ve çevresinde enfeksiyon oluşarak şişme meydana geldiğinde bu duruma apse denir. Enfeksiyon ilerleyip kemiğe ulaştığında diş kaybedilebilir. Bu bölgedeki enfeksiyon irin çene kanalını aşındırarak diş eti üzerinde şişlik veya irin dolu deri lezyonuna yol açabilir. Bu sebeplerden dolayı diş apsesi oldukça önemlidir. Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Diş Apsesi Tedavisi Nasıl Yapılır?Diş apsesinde yapılacak ilk şey ağrı kesici ve antibiyotik kullanmaktır. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek adına antibiyotik kullanımı gereklidir. Bu ilaç tedavisinin ardından diş kanallarına yapılacak bir operasyon ile kanallar temizlenmeli ve oluşan iltihap boşaltılmalıdır. Diş çevresi dokularında oluşan şişlik azalınca temizlenen kanallar dezenfekte edilir ve akabinde kanal dolgu tedavisi uygulanır. Geçici olarak yapılan kanal dolgusu, diş apsesi iyileşene kadar belirli aralıklarla diş hekimleri tarafından değiştirilir ve düzenli pansuman yapılır. Bazı durumlarda cerrahi operasyon ile kök çevresindeki enfekte doku ve kök ucundan küçük bir kısım alınır. Diş apsesinde diş üzerine alkol, aspirin ve kolonya gibi maddeler koymak son derece yanlıştır. Diş Apsesinde Yapılması GerekenlerDişte apse oluştuğunda hemen doktora başvurmak çok önemlidir. Bu durumda hemen doktora gidilemiyor ise yapılacak en önemli şey hemen ağrı kesici almak ve sık sık tuzlu ılık su ile gargara yapmaktır. Ne soğuk ne de sıcak içecekler kullanılmalı, ılık içecekler tercih edilmelidir. Genellikle dişte apse olduğunda halk arasında birtakım tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu tedaviler arasında apse yapan diş üzerine alkol veya rakı gibi uygulamalar yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan uygulamalar kesinlikle doğru değildir çünkü dişte oluşan apse diş üzerinde değil, diş içerisindedir. Diş apsesine en uygun tedavi antibiyotik tedavisidir. Diş apsesinde ağız sağlığına dikkat edilmelidir. Apse olan kişiler için yastık seçimi de çok önemlidir; kesinlikle yumuşak yastıklar kullanılmamalıdır. Ayrıca, çoğu zaman diş apsesinde ağrı veya şişlik olmayabilir. Tatlı yenildiğinde ağrı oluyorsa, dişte apse olduğu anlaşılmaktadır. Diş Apsesiyle İlgili Ekstra BilgilerDiş apsesinde sıcak ya da soğuk uygulamalar yapmak yaygın bir yöntemdir, ancak bu uygulamaların doğru olup olmadığı diş apsesinin hangi evrede olduğuna bağlıdır. Bunun bilinmesi ancak bir doktor tarafından karar verilebilir. Örneğin, iltihaplı diş apsesine öncelikle tedavi uygulanmalı ve daha sonra soğuk uygulama yapılmalıdır. Bilinçsiz yapılan soğuk ya da sıcak uygulamalar diş apsesinin daha çok yayılmasına sebep olabilir. Ayrıca, diş apsesi tedavisinde ağız hijyenine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, diş apsesi riskini azaltabilir. |
Diş apsesi ne kadar tehlikeli olabilir ve hangi belirtilerle kendini gösterir? Mesela, dişimde zonklama şeklinde ağrı ve şişlik varsa diş apsesi olması ihtimali nedir? Ve bu durumda yapmam gereken ilk şey ne olmalı?
Cevap yazGiray,
Diş apsesi ciddi bir durum olabilir. Diş apsesi, dişin kökünde veya diş eti hattında enfeksiyon sonucu oluşan bir irin birikimidir. Eğer dişinde zonklama şeklinde bir ağrı ve şişlik varsa, bu belirtiler diş apsesi olasılığını artırır. Diş apsesi ayrıca ateş, ağızda kötü tat, yutkunma veya aÄız açma zorluğu gibi belirtilerle de kendini gösterebilir.
Yapman gereken ilk şey, bir diş hekimine başvurmaktır. Diş hekimin, enfeksiyonun yayılmasını önlemek ve rahatsızlığı gidermek için uygun tedaviyi başlatması gerekecektir. Hekime gitmeden önce aÄrıyı hafifletmek için aÄrı kesici kullanabilir ve şişen bölgeye sıcak kompres uygulayabilirsin, ancak bu sadece geçici bir rahatlama sağlar.
Sağlıklı günler dilerim!