Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Kanaması

Diş eti kanaması, günümüzde birçok kişide görülen bir problemdir. Özellikle diş fırçalama esnasında diş etleri çok sık bir şekilde kanamaktadır. Bu durum tabii ki kişileri rahatsız etmektedir. Kanayan diş eti, aslında kişideki ağız sağlığının yetersiz olduğuna işarettir. Birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu durum, kimi zaman basit nedenlerden kaynaklansa bile, diş eti kanamasına müdahale edilmezse çok kısa bir süre sonra ciddi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu sorun insanlar arasında yaygın bir şikâyet olduğu için birçok zaman insanlar bu konu üzerinde durmazlar. Aslında her ne nedenle olursa olsun diş eti kanamaları, her zaman dikkate alınması gereken bir durumdur. Tedavi edilmeyen diş eti kanamaları ilerleyen zamanlarda ciddi diş eti hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Diş eti kanaması, sert meyvelerin yenilmesi durumlarında da meydana gelebilmektedir. Genellikle ön dişlerin yakınındaki diş eti kanamaları bir elmanın ya da bir armudun ısırılması durumunda meydana gelir. Bu durum da aslında sağlıksız ağız sağlığının bir etkisidir. Bu nedenle meydana gelen diş eti kanaması sorunları bekletilmeden tedavi edilmelidir. Bazen de diş eti kanaması, beraberinde ağız kokusuna neden olabilmektedir. Ağız kokusuna neden olan bu durum, bu şekilde de insanlarda rahatsızlıklara neden olur.

Ağız temizliğine dikkat etmeyen insanlarda sık sık diş eti kanaması meydana gelmektedir. Bunun nedeni ise ağız içerisinde biriken yiyeceklerin bakteri oluşumuna neden olarak kanamaları ortaya çıkarmasıdır. Bunun yanında insanlarda bulunan vitamin eksikliği, ciddi olarak diş eti kanaması sorunlarına neden olmaktadır. Bunun için genellikle doktorlar vitamin testleri yaparak hastanın vücudunda eksik olan vitamini ilaçlarla tamamlar. Bu durumda birçok problem ortadan kalkmış olur.

Diş Eti Neden Kanar?

  • Diş eti kanamasının en büyük nedeni, insanlarda diş taşlarının birikmesidir. Diş taşları, diş etlerinin diplerinde birikerek kişilerin diş etlerinin hasar görmesine ve gerilemesine neden olur. Bu durumda diş etinin diş taşı ile hafif bir şekilde sürtülerek kanaması durumu çok karşılaşılan bir nedendir. İnsanların en az altı ayda bir diş taşlarının alınması gerekir. Sizler de diş taşlarınızı zamanında aldırarak sorunları azaltabilirsiniz.
  • Bazı insanlarda ise sağlıksız dişler ve ağız içerisinde bulunan diğer bakteriler diş eti iltihaplarının oluşmasına neden olmaktadır. Oluşan diş eti iltihapları, en küçük darbelerde bile hızlı bir şekilde etkilenerek kanamalara neden olur. Özellikle bir yiyeceğin tüketilmesi sırasında kanamaların görülme ihtimali çok daha fazladır.
  • Aşırı sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanılması durumunda kişilerin ağız içerisinde yüksek miktarda bakteri ürer. Üreyen bakteriler, diş etinin dişlerle birleştiği noktalarda etkilerini göstererek diş eti kanaması sorununun ortaya çıkmasına neden olur.
  • Günümüzde bazı insanlarda diş eti kanaması, aile içerisinde genetik olarak kişiden kişiye geçmektedir. Özellikle babadan ya da anneden çocuğa bu gibi durumlar kronik olarak geçebilir. Bu durum için ne kadar tedavi yapılırsa yapılsın, genellikle sonuç değiştirilemez. Fakat yapılan tedaviler diş sağlığını korur.
  • Aşırı strese ya da sıkıntıya bağlı olarak insanlarda diş sıkma problemi çok karşılaşılmaktadır. Bu problem, doğrudan ağız içerisinde diş eti kanamasına neden olur.
Bu nedenlerin yanında daha birçok neden insanlarda diş eti kanaması sorununun oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle vücudun savunma sistemini zorlayan birçok hastalığın etkilenmesi durumunda diş eti kanaması ani olarak ortaya çıkabilir. Diş etlerinin kötüleşmesi ve yukarıdaki nedenlerden dolayı kanamalara neden olması, müdahale edilmediğinde sürekli bir hal alarak gün içerisinde sık sık meydana gelmeye başlar. Bunun için gerekli olan önlemler kişi tarafından alınmalıdır. Son olarak belirtmek isterim ki diş eti kanaması, yanlış diş fırçalama tekniklerinden de kaynaklanabileceği için doğru teknikler kişi tarafından bilinmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Çıkarma

Diş Çıkarma

Editörün Seçtiği

Diş Çekimi

Diş Çekimi

Haber Bülteni

Güncel

Protez Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Protez Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Güncel

Diş Sağlığı

Diş Sağlığı

Güncel

Diş Dolgusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diş Dolgusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diş Eti İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı

Diş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı

Diş Çeşitleri Nelerdir?

Diş Çeşitleri Nelerdir?