20 Lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
24 Temmuz 2024

20 Lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

20'lik Diş Çekimi

Yetişkinlerin 20-30 yaşları arasında sıkça çıkan yirmilik dişler, alt ve üst arka dişlerin çıkmasıyla ortaya çıkar. Yirmilik dişler genellikle çene ve diş yapısının tam anlamıyla oluşmasıyla belirir. Bu sebeple bazı yetişkinlerde yirmilik diş düzgün bir şekilde damağı yararak çıkar. Ancak bazı yetişkinlerde yirmilik diş, yanında bulunan diğer dişi zorlayabilir. Bu durum, yirmilik dişin damağın altında gömülü olarak yan şekilde çıkmasından kaynaklanır. Yan şekilde çıkan yirmilik diş, diğer dişin kök yapısına takılarak, yakındaki dişi sıkıştırarak kökünden oynamasına neden olur. Bu durumda, gömülü yirmilik diş ile yakındaki dişin çekilmesi gerekebilir.

Gömülü Yirmilik Diş Çekimi

Damak altında bulunan yirmilik diş, zamanla kendisini bulunduğu noktadan çıkaramaz ve damağın altında kalır. Ancak damaktan çıkmayan diş zamanla çürümeye başlar. Çürüyen diş, damağın ciddi anlamda şişmesine ve iltihaplanmasına neden olur. Bu durumla karşılaşan hasta, konuyu uzman hekime bildirmelidir. Uzman hekim, yirmilik dişin bulunduğu damak bölgesini iğne yardımıyla uyuşturur. Ardından damak yarılarak altında bulunan yirmilik diş yerinden oynatılmaya başlanır. Eğer yirmilik diş yan şekilde çıkmışsa, öncelikle diş minesinin yukarıya bakacak şekilde tutulması sağlanır. Ardından tutulan yirmilik diş sağa sola oynatılarak çekilir. Biraz zorlanan yirmilik diş, kolaylıkla kerpeten yardımıyla yerinden çıkarılacaktır. Bundan sonra uzman diş hekimi, çekilen dişin kanamasını durdurmak amacıyla pamuk yardımı ile tampon uygular. 1-2 hafta kadar çene kemiğinin sonunda bulunan bu bölge, yemek yerken ve sıvı tüketirken ağrıyacaktır. Ancak çene kemiğinin tam anlamıyla iyileşmesiyle sağlıklı bir yirmilik diş çekimi sağlanmış olur.

20'lik Diş Çekiminde Kök Kırılması

Yirmilik diş bazen yan şekilde, kendisine yakın dişe baskı uygulayarak çıkar. Bu durumda, yanındaki normal dişe baskı yaparak, diğer dişin kök yapısını etkiler. Böylelikle diğer diş kökten zedelenir ve yan yatan dişin baskı uygulamasıyla diğer diş de kaybedilir. Bazen yirmilik diş çekilirken kökünün yanlara doğru çene kemiğine yapışık olmasından dolayı kökünden kırılır. Bu durumda, kırık vaziyette çıkan yirmilik dişin tam anlamıyla yerinden çıkarılması amacıyla bir kısım diş hekimi malzemeleri ile çene kemiğinde bulunan kök, kazınma yöntemiyle yerinden sökülür ve bu şekilde yirmilik diş çekimi sağlanmış olur.

20'lik Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler

Çene kemiğinin sonuna yapışık bir vaziyette uzun yıllar damak altında bulunan bu diş çekildiği takdirde damak ve çenede ağrılar oluşur. Hatta bu dönemde konuşma ve yemek yeme işlemi sırasında kişi ciddi rahatsızlıklar çeker. Ancak bu rahatsızlıklar 1-2 hafta sonra geçecektir. Yirmilik diş çekilmesine rağmen diş etinde kanama ve yanakta şişmeyle birlikte iltihap oluşması halinde konu uzman diş hekimine bildirilmelidir. Uzman diş hekimi, oluşan iltihabın giderilmesi amacıyla bir kısım ilaç tedavileri uyguladığı takdirde kısa süre içerisinde bu şişlik ve ağrıların ortadan kalkacağı görülecektir. Ancak ilaç tedavilerine rağmen kişide şişlik ve ağrılar devam ederse uzman hekime tekrar başvurulmalı ve uygulayacağı tedaviye harfiyen uyulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Diş Çekimi

Diş Çekimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diş Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Protez Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Protez Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş Eti Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Eti Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Diş Taşı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diş Taşı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Diş Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Diş Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diş Sıkma Belirtileri ve Tedavisi

Diş Sıkma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Diş Eti Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş Eti Bakımı Nasıl Yapılır?