{ "title": "Vidalı Diş", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/vidali-dis.jpg", "date": "20.01.2024 09:04:32", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Vidalı diş, diş hekimliği alanında implant denilen uygulamadır. Vidalı diş ağızda eksilmiş dişlerin hem estetiğini hem de fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Dişler için yapılan kaplama, damak protezi, köprü gibi uygulamalarla kıyaslandığında, oldukça güvenli ve fonksiyonel bir tedavidir. Hedef diş eksiklerini gidermek amacıyla çene kemiğinin içine ya da üstüne yerleştirilen vidalı diş doğal dişin görevini yerine getirir. Günümüzde diş eksikliklerinin giderilmesi amacıyla kullanılan en iyi yöntem olarak kabul edilir.

Vidalı diş (İmplant) nasıl yapılır?

Vidalı diş yapımında vücutla uyumlu titanyum vida abutment ile birleştirilir ve kron yapılarak tedavi tamamlanır. Titanyum vida ağızdaki doğal diş kökleri gibi işlev görmesi için özel üretilmiş çene kemiğine uyumlu yapay diş kökü vazifesi görür. İmplant yani vidalı diş ister tek ister daha fazla sayıdaki diş kayıplarında güvenle uygulanabilir.

Klinik ortamında lokal anesteziyle uygulama yapılır. Eğer hastanın çekinceleri olursa, sedasyon ya da lokal anestezi kullanılabilir. Daha sonra diş eti açılarak çene kemiği ortaya çıkarılır. Burada oldukça küçük rehber delik açılır. Delik uygun şekilde genişletilerek, vidanın yerleşimine uygun duruma getirilir. Deliğin aşamalı olarak genişletilmesi sayesinde çene kemiğindeki travmaya da engel olunur. Bu boşluğa daha önceden hazırlanan implant vidalanır. Daha sonra implantın kemikleşmesini ve iyileşmesini sağlamak için üstüne koruyucu kapak vida yerleştirilir. Kesi yapılan diş etine dikiş yapılır. Bundan sonra 1-2 ay iyileşme için beklemeye geçilir.

Çene kemiğindeki iyileşmenin ardından, yerleştirilen koruyucu vida yerinden çıkarılır. Üzerine geçici kron konur. Bu uygulama diş etinin doğal şekillenmesine yardımcı olarak, aynı bir şablon görevi görür. Bu biçimlenmeden sonra buraya kalıcı kuron konur. Bu zirkonyum ya da porselen kron olabilir. Bu uygulamalarla tedavi tamamlanır ve doktorun tavsiyeleriyle, ilaçlarla iyileşme sağlanır.

Vidalı diş herkese yapılır mı?

Çene kemiğinde vidalı dişin yerleşmesine yetecek kemiğin olması durumunda, vidalı dişin yerleştirilmesinden sonra iyileşmeyi engelleyecek bir rahatsızlığın olmaması halinde, implant yani vidalı diş yapılabilir. Çene kemiğine konulan vidaların genişliği ve boyu kemiğe uygunsa, tedavide sorun yaşanmaz. Ayrıca tedavinin ardından diş eti sağlığı da iyileşmeye etki eder. Vidalı diş sadece kemik gelişiminin tamamlanmaması halinde uygulanamaz.

Vidalı diş takılması ne kadar sürer?

Bu dental tedavi anestezi altında yapıldığından acı vermeyen bir uygulamadır. Hastalar bir diş çekiminde duyulan acı dışında bir şey hissetmez. Tedavinin süresi yapılan işlemlerin içeriğine ve hastanın durumuna göre farklılık gösterir. Normalde implant vida yerleştirilmesi yarım saatte, en geç 1-2 saatte tamamlanır. Daha sonra kemik yapısına ve dişlerin durumuna göre, yaklaşık 3 ayda implant üzerine kalıcı protez yerleştirilir.

Vidalı diş doğal görünümü sağlar mı?

Vidalı dişin doğal görünümü sağlaması için, üzerine yerleştirilen titanyum, porselen ya da zirkonyum dişlere de özen gösterilmesi gerekir. Özellikle öndeki dişlere yapılan implant uygulamalarında bu daha önemlidir. Ön dişlerde porselen kullanılırsa doğallık daha kolay sağlanır. Zirkonyum dişlerde ön kısımda tercih edilebilir. Azı dişlerde de titanyum dişler uygun olur. Ön dişlerde kompozit esaslı maddeler kullanıldığında, estetik daha kolay sağlanır, alt yapı görünmez.

Vidalı diş ömrü ne kadar olur?

Vidalı dişin ömrünü belirleyen unsur doktorun tecrübesiyle ve kişinin ağız diş sağlığına verdiği özenle belirlenir. Ancak doğal dişler gibi uzun ömürlü olması beklenmemelidir. Hastanın çene kemiğindeki kemik yapısı doğru değerlendirilerek yerleştirilen vidalı diş düzenli kontrol edilirse, uzun süre işlevini yerine getirebilir. Ancak kişi diş fırçalamaya dikkat etmeli, alkol ve sigara kullanmamalı, diş etlerinin sağlığına önem vermelidir.
" } ] }