{ "title": "Protez Diş Bakımı", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/protez-dis-bakimi.jpg", "date": "21.01.2024 05:12:43", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Protez diş bakımı, kendi diş ve ağız temizliğimize ne kadar özen gösteriyorsak, protez dişlerimizin de aynı bakım ve temizliğe ihtiyacı vardır. İster hareketli ister sabit protez olsun gerekli bakımı ihmal ettiğimizde, protez aralarında biriken bakteriler çoğalarak diş eti rahatsızlıkları, çürük ve ağız kokusuna yol açabilir. Herhangi bir şikâyet hissedilmese bile altı ayda bir protez dişler, diş hekimi kontrolünden geçmelidir. Halk arasında takma diş olarak bilinen protez dişler, kaybedilmiş dişlerin yerine konan yapay aygıtlardır. Böylelikle kişinin gerek estetik yönden gerek fonksiyonel ihtiyaçları karşılanır.

Diş protezine ilk başlandığında, ağzınız için büyük olduğunu, her an çıkıp düşecekmiş ya da dudaklarınızı dışarıya doğru ittiğini hissedebilirsiniz. Diş protezine alışma süresince bu geçici ve normal durumdur. Özellikle yemek yerken tat alma ve sıcaklık hissiniz biraz değişebilir. Yumuşak yiyecekleri tüketebilirsiniz. Çiğnerken yavaş ve ağzınızın iki tarafını da aynı anda kullanın. Eğer protez aralarına kaçan yiyecek parçaları rahatsız ediyorsa, piyasada bulunan güvenilir protez yapıştırıcıları alabilirsiniz. Konuşurken bazı sözcükleri zorlukla çıkarabilirsiniz. Endişelenmeyin, dilinizin zamanla alışabileceği normal bir olaydır. Sesli olarak kitap veya gazete okuyup 's' ve 'f' harflerini çıkarmaya çalışın. 15 günle 3 ay içinde diş protezine alışacak ve kendinizi daha rahat hissetmeye başlayacaksınız.

Protez diş çeşitleri

Tıpkı ilaçlar gibi protez dişler de hastanın durumuna göre değişim göstermektedir. Örneğin; tüm dişlerini kaybetmiş bir hastaya Total diş protezi uygulanır. Genellikle yaşlı hastalar için tercih edilen ve dişlerin %90'ın kaybedilmiş olduğu durumlarda Hareketli protezler yapılır. Bu, hastanın kendi kendine takıp çıkarabildiği bir çeşittir. Birkaç tane dişin kaybı yaşandığı durumlarda ise Parsiyel protez uygulanır. Dişler, kanca gibi meteryallerle ağza sabitlenir. Bir diğer protez diş, Kron-köprü benzeri yapıştırmalı sabit protezlerdir. Ancak diş doktorları tarafından çıkarılabilir. Kısmen diş eksikliği olan kişilerde de estetik görünümlü olan Hassas protezler kullanılır.

Protez diş bakımı nasıl yapılmalı?

Protez temizliği en az günde iki kere yapılmalıdır. Plak ve leke oluşumunu önlemek için özellikle yatmadan önce düzenli olarak temizlenmelidir. Protez temizliğinde, fırçalama önemli faktördür. Fakat fırçalanması mümkün değilse protezler için özel üretilmiş temizleyici ve solüsyonlar kullanılabilir. Öncelikle bol su ile yıkayıp protezin tüm yüzeyini temizlemeye dikkat etmelisiniz. Buradaki amaç, bakterilerin üremesini engellemek ve dişlerde gerekli temizliği sağlamaktır. Protezi çizecek veya leke oluşumuna neden olabilecek aşındırıcı tozlar kullanılmamalı. Protezin düşüp kırılmasını önlemek için lavaboya yumuşak havlu koyabilirsiniz. Çünkü, temizleme sırasında protez kayganlaşacak ve tutmanız zorlaşacaktır. Özel sıvılar veya su içine atılan tabletler de protez temizleme yöntemlerindendir. Asla farklı amaçlarla üretilmiş kimyasal temizleyiciler protezlerde kullanılmamalıdır. Bir miktar sirkeli suda bekletmek protezdeki bakterileri yok etmekte yardımcı olacaktır.
" } ] }