{ "title": "Hamilelikte Diş Bakımı", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/hamilelikte-dis-bakimi.jpg", "date": "19.01.2024 13:10:13", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hamilelikte diş bakımı, oldukça önemli bir unsurdur. Ağız ve diş bakımına bu dönemde ne kadar dikkat edilirse, beslenmeye özen gösterilirse, dişlerle alakalı bir sorun yaşanmaz. Bunlara uyulmadığı takdirde hamilelikteki hormonal etkilerden diş sağlığı bakımından daha kötü etkiler olabilir. Hamilelik süresince özellikle A, D, C vitaminleri içeren, kalsiyum, fosfor bakımından zengin bir diyet uygulanmalıdır. Kahvaltı atlanmamalı, ara öğünlerde şekeli besinlerin yerine taze meyve, yoğurt gibi sağlıklı besinler yenmelidir. Bu önlemler anne açısından olduğu kadar, bebeğin diş sağlığına da faydalı olur.

Hamilelikte günlük ağız ve diş bakımı mutlaka yapılmalıdır. Her gün iki defa dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir. Etkin şekilde diş bakımı yapılarak, plak oluşumu önlenmelidir. Diş fırçası kaliteli ve yumuşak kıllı olmalıdır. Ağız gargarası da diş sağlığında önemlidir. Hiç olmazsa tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. Diş taşı oluşumu varsa bunlar düzenli temizletilmelidir. Eğer dişlerde çürüme, iltihap gibi etkiler bulunuyorsa, mutlaka diş doktoruna gidilmelidir. Fakat diş beyazlatma gibi uygulamalar doğumdan sonraya ertelenmelidir.

Hamilelikte diş bakımında kalsiyumun önemi

Hamile kadınların günlük 1000 mg (1 gr) kalsiyuma ihtiyacı vardır. Eğer gebe kadın 18 yaşın altındaysa günlük 1300 mg (1,3 gr) kalsiyum almalıdır. Buna dikkat edilirse hamilelikte diş sağlığı korunabilir. Bunlar normal zamanda alınacak kalsiyumun yaklaşık 2 katı kadardır. Bebeğin iskelet gelişiminde kalsiyum çok önemlidir. Yeterince kalsiyum alınmadığında, kadının kalsiyum depoları kullanılmaya başlar. Bu durum dişlerde çürümeye, daha ileri dönemlerde osteoporoz gibi olumsuz etkilere neden olur. Bu sebeple kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri diş sağlığı bakımından mutlaka yeterince tüketilmelidir.

Hamilelikte diş bakımının önemi

Hamilelikte hormonal dengenin ani değişimlerinden kaynaklanan diş eti iltihabı sıkça görülebilir. Dişlerin ve diş etinin üzerinde biriken yiyecek artıkları temizlenmediği takdirde, basit diş eti iltihabı olan gingivitis gelişebilir. Diş eti kızarık, şişmiş ve kanamalı hale gelir. Bunlara engel olmak için dişler etkin şekilde fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Eğer hamilelik bulantıları sıkça oluyorsa, ardından mutlaka ağız yıkanmalı ve fırçalanmalıdır. Çünkü ağızdaki asit seviyesi bu şekilde yükselir ve dişlerde çürük, aşınma, hassasiyet artışı gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu nedenle hamilelikte diş bakımında bazı konulara dikkat edilmelidir. Bunlar;
" } ] }