{ "title": "Diş", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis.jpg", "date": "21.01.2024 22:39:35", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Diş, Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Bütün besinler ağız yoluyla alınır. Alınan besinler ağızda bulunan dişler yardımıyla sindirime hazırlanır. Bu durumdan dolayı ağız ve diş sağlığına çok önem verilmelidir. Diş sağlığı için öncelikle temizliğine önem vermeliyiz. Ağız kokularının ve birçok rahatsızlığın diş çürümelerinden kaynaklandığını unutmayarak diş sağlığına önem vermeliyiz.

Diş Çürümesi

Dişlerin çürümesine ağızlardaki bakteriler neden olmaktadır. Bakterilerin yanında diş çürümesine neden olan diğer ögeler, diş aralarında kalan besin parçaları ile hassas diş yüzeyidir. Dişlerin çürümesine sebep olan gıdalar özellikle karbonhidrat içeren gıdalar, diğer bir ifade ile şekerli yiyeceklerdir. Diş çürümesinin mühim sebeplerinden birisi de sulardaki flüor azlığıdır. Flüor, diş minesinin direncini arttırarak çürümesini engeller. Fakat flüor fazlalığı ise dişlerde sararmaya neden olmaktadır. Dişlerimizin düzenli fırçalanıp temizlenmesi durumunda diş aralarında kalan besinler artıkları bakteriler tarafından parçalanır. Parçalanan besinler, bakteriler ve salgılardan diş plağı adı verilen birikintiler meydana gelir. Besin maddelerin parçalanması ile meydana gelen asitler dişin minesini ve kemiğinde oyuklar oluşturur. Dişte oluşan bu oyuklara kavite adı verilir. Dişte meydana gelen bu oyuklar zaman içerisinde dişin özüne ulaşır. Diş özüne ulaşması ile diş ağrıları meydana gelir. Dişlerin çürümesi hem süt dişlerinde meydana gelebilir hem de kalıcı dişlerde meydana gelebilir.

Dişlerin Çürüme Neden Olur?
Diş Eti Hastalıkları

Piyore adı verilen diş eti hastalığı mühim bir sağlık problemidir. Diş eti rahatsızlıkları ağız temizliğindeki bozukluğu ile yakından ilişkilidir. Diş eti rahatsızlıklarının ilk belirtisi gingivittir. Gingivit bir diş eti iltihabıdır. Bu evrelerde diş eti çok çabuk kanar. Diş etinin çok fazla kanadığı bu evrelerde kesinlikle bir doktorun müdahalesi gereklidir. Diş etleri için, diş yuvaları için ve ağız tabanında meydana gelen iltihaplanmalar için genel olarak diş eti hastalıkları ifadeleri kullanılmaktadır. Diş taşları, diş eti rahatsızlıklarında kanamaya sebep olan en mühim etkenlerden biridir. Diş eti iltihaplanmaları tedavi edilmediği takdirde iltihaplanma yayılır ve çene kemiğine kadar geçebilir.

Diş Sağlığı Nasıl Korunur?

Diş sağlığının korunması için şunların yapılması gereklidir:
Diş Fırçalama Tekniği

Diş fırçalamak günlük hayatımızda yapılan en önemli kişisel temizliklerimizden biridir. Diş fırçanlamasında ilk adım dişlerinize en uygun fırçayı seçmenizdir. Uygun bir fırça ağız içerisinde kolay bir biçimde hareket edebilecek büyüklüğünde olmalıdır. Ağız içerisinde her köşeye erişebilecek düzeyde olmalıdır. Bunların yanı sıra fırçanın kılları naylon olmalıdır. Demetleri toplu bir biçimde ve fırçanın kesimi düz olmalıdır. Sert kıllı olan fırçalardan uzak durulmalıdır. Fırçadaki kılların kalınlık özelliği hemen hemen 2,5 cm olmalıdır. Demet sayıları ise altı ya da sekiz olmalıdır. Dişler gün içerisinde en az iki defa fırçalanmalıdır. Diş macununu alırken de dikkat edilmelidir. Diş fırçası kişiye özel olmalıdır. Başkaları ile paylaşılmamalıdır. Dişlerin fırçalanması ve diş ipliğinin kullanılması, uygun fırçalama tekniği yapıldığı takdirde azami ölçüde fayda sağlamaktadır. Dişlerin fırçalanması esnasında dişlerin bütün yüzeyi fırçalanmalıdır. Fırçayı diş etinden dişe doğru hareket ettirmelidir. Fırçalama en arka taraftaki dişlerden başlanarak ve genel kurala uygun biçimde küçük dairesel hareketler yapılarak fırçalanmalıdır. Dişlerin hem ön yüzleri hem de arka yüzleri fırçalanmalıdır. Son olarak dişlerin çiğnenen yüzeyleri ileri ve geri biçimde fırçalanmalıdır. Dişlerin fırçalama süreleri en az 3 dakika olmalıdır. Diş fırçaları ise 6 ayda bir yenilenmelidir.
" } ] }