{ "title": "Diş Teli", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-teli.jpg", "date": "20.01.2024 04:58:16", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Diş teli, bozulan ya da doğuştan bozuk olan diş yapısının düzeltilmesi için yapılan bir tedavi biçimidir. Bazen çene yapısının küçüklüğünden bazen de kaybedilen dişler yüzünden dişlerimiz çarpık görünebilmektedir. Bu da konuşmada, yemek yemede, gülümsemede vb. Durumlarda sıkıntı oluşturabilmektedir. Çarpık dişler kişinin kendine güvenini etkileyebilir. Konuşma ya da gülme esnasında sürekli ağzını kapatmak isteyebilir. Bu da hastada psikolojik sonuçlar oluşturabilir. Diş teli bütün bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır. Çene ile ilgili olan tedaviler büyüme çağında yapılır. Fakat sadece diş estetiğinde kaynaklanıyorsa her yaşta uygulanabilir. Bu tedavinin dişlere herhangi bir zararı yoktur.

Diş teli tedavisi nasıl yapılır?

Tedaviye başlamadan önce ortodonti uzmanı dişlere kapsamlı bir muayene yapacaktır. Bu muayenenin amacı hem tedavinin sürecini belirlemek hem de ağızda çürük diş ve/veya dişler var ise bunların temizlenmesini sağlamaktır. Çünkü tedavi sürecinde ağızda çürük diş olması süreci olumsuz etkileyecektir. Daha sonra ağız içi ve dışı, yan kafa filmleri çekilir. Alt ve üstü çenenin hangi ölçüsü alınır. Ortodontik tedavi sürecinde bazı dişlerin çekilmesi gerebilir. Dişler tedaviye başlamaya hazır olduğunda öncelikle dişler kurutulacak ve asitlenecek. Asit işleminin amacı braketleri yapıştırmak için gereklidir. Braketler için iki tip yapıştırıcı kullanılır. Işınla ya da kimyasal sertleşen. Braketleme işlemi bittikten sonra telin braketlerin üstünde yerleştirilmesine geçilir. Tutturma işlemi tel ya da elastik ligatürler ile gerçekleştirilir. Çocukların ilgisini çekmek için ligatürler renkli olabilmektedir.

Diş teli takılma süresi her çene için 45 dk. Kadar sürmektedir. Teller bağlandığında dişlerde oluşan basınç 10 gün içinde azalacaktır. Bu basınç sayesinde dişlerin yeni yapısı oluşmaya başlayacaktır. İlk zamanlar yemek yerken dişlerde sızı hissedebilir ya da teli yadırgayabilirsiniz. Ortodontik tedavinin gereklerine göre diş teli tedaviniz 3 yıla kadar çıkabilmektedir. Tedavinin son aşamasında pekiştirme işlemi uygulanacaktır. Buda teller çıkarıldıktan sonra tam uyum sağlayamayan dişlerin tekrar eski yerlerine kaymasını engellemek için başka aparatlar ile yapılan son adımdır. Bu süreçte dişleriniz bakımını çok iyi yapmanız gerekecektir. Tedaviyi yapan doktorunuz bununla ilgili talimatları size verecektir. Uzun bir süreç gibi görünse de estetiğiniz düzeleceği için beklemeye değer.
" } ] }