{ "title": "Diş Sıkma", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-sikma.jpg", "date": "20.01.2024 07:09:05", "author": "gizem uzunosmanoğlu", "article": [ { "article": "Diş Sıkma, sorunu genellikle kişinin farkında olmadan yaptığı bir davranıştır. Genellikle bu hastalığa tıp alanında bruksizm denilmektedir. Bu hastalık geceleri daha aktif olmaktadır. Uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketleriyle kendini göstermekte olan parafonksiyonel yani fonksiyon dışı alışkanlıklarıdır. Üst ve alt çenemizde bulunan dişlerimiz çiğneme ve yutkunma dışında bir araya gelmemeli karşılıklı temas da bulunmamalıdır. Diş sıkma sebepleri genellikle psikolojik nedenlerden oluşabilir. Bu hastalığın yanı sıra diş kayıplarına ve diş eti hastalıklarına da neden olurken baş ağrısı, kuvvetli çene ağrısını tetikleyerek sırt ağrısı bile yapabilir. Diş sıkmada dişleri çene yapısında tutmaya yardımcı olan diş destek yapısının dokularının zedelenmesin de görülen diş kayıpları da yaşanır. Çene ekleminde zedelenme, ağız açamama ve yeme bozukluklarına da yol açabilir. Toplumumuzda sık görülen bu hastalıktan çoğu zaman hastanın haberi olmayabilir.

Diş Sıkma Nedenleri, diş sıkma hastalığının iki farklı nedeni olabilir. Bunlardan ilk sebebi bunlardan ilki stres olarak bilinir. Yoğun şehir yaşantısı, gün içerisinde hastayı strese sokabilecek olaylar da stresin sebeplerindendir. Gizliden gizliye kendini baskı altında hisseden bilinç geceleri tepkisini çenede kasılma yaparak gösterir. İkinci sebebi ise Kapanış bozukluğudur. Aşırı titiz, sinirli, hassas olmakta hastalığın oluşmasında önemli bir etken olmaktadır.

Diş Sıkma Belirtileri, sabahları uyandığında çene de görülen bir ağrı, diş eti hastalıkları, baş ağrıları ve çene sıkma nedeniyle gerçekleşen sırt omuz ağrıları da görülür. Diş sıkma hastalarında genellikle yanağın iç bölümünde beyaz çizgiler oluşur dilin kenarlarında diş izleri görülür. Bunlara bağlı tedavi olunmaz ise çene yapısında bozukluk oluşur ve çene görünümü değişir. Sabahları uyandığınızda yemek yerken dişlerinizin üzerine bastıramıyor iseniz, ağrının nereden geldiğini bilmeden bütün dişleriniz ağrıyor gibi hissediyorsanız gece farkında olmadan istemsiz kastığınızın belirtileridir.

Diş Sıkma Tedavisi, bu tedavilerde amaç çene ekleminde ve dişlerde olabilecek kalıcı hasarı önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Diş hekimlerimiz tarafından uygulana bilen uyku sırasında dişlerin birbirleri ile olan ilişkisini temasını önlemek için alt ve üst çene içinde kullanılan gece takılabilecek hastaya diş koruyucuları verilir. Ancak hastaya verilen diş koruyucuları genellikle tedavide yeterli olmayabilir. Hasta şeker ve kafeinden uzak durmalıdır. Bu nedenle hastanın takip döneminde verilebilecek ilaçlar ya da ek tedaviler de gerekebilir. Bu tedaviler ise stres terapileri, kas gevşetici ilaç kullanımı, rahat uyku düzeni ve hatalı yapılmış diş dolgusu veya diş kaplaması da önerilir. Bu hastalığın ilerlediği kişilerde ise asıl tedavi çene kaslarını yöneten sinirlere entegre edilen bir cihazla yapılır. Bu tedavide cihaz gece yatarken kişinin çene kaslarının üzerine yerleştirilir. Cihaz çenenin gece kaç defa hangi şiddetle sıkıldığını ölçer. Bu ölçümle çene sıkma probleminin tanısı koyulur ve şiddeti belirlenir. Ölçüm sonrası gecelerde cihaz çene kaslarını kontrol etmek amacı ile ayarlanır ve beyin çeneyi sıkmak istese de cihaz beyinden gelen sinyalleri bloke eder. Beynin bu alışkanlığını yok eden cihaz sayesinde beyin bu alışkanlığını sonlandırır. Böylelikle hastalığın tedavisi de uygulanır. Bunların yanı sıra çiğneme kaslarına botoks yapılarak da hastalığın tedavisi uygulanabilir. Sıcak uygulaması veya kas gevşetici ilaçların da hastaya iyi geldiği söyleniyor." } ] }