{ "title": "Diş Parlatma", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-parlatma.jpg", "date": "23.01.2024 06:12:53", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Diş parlatma dişlerin beyazlamasını ve renk değiştirmelerinin azalması imkânı sunan bir işlemdir. Dişlerinizin görüntüsünün ciddi ölçüde değiştirdiğinden son zamanlarda en fazla kullanılan estetik işlemlerinden biridir ve çoğu diş doktoru bu işlemi uygular.

Dişin en dıştaki katmanına mine denir. Her gün diş minesinin üzerinde ince bir tabaka meydana gelir ve bu katmanda lekeler meydana gelir. Mine tabakasında bununla beraber lekelerin sabit kalması imkânı sunan sağlayan küçük gözenekler bulunur. Ağartma tek seferlik bir çözüm değildir ve daha parlak bir nitelik ele geçirmek amaçlı ara ara tekrarlanması gereklidir.

Diş parlatmada amaçlanan nedir?

Dişlerin sararmasını ve lekelenmesine imkân sunan en ciddi etkenler, yaşlanma, sigara, kahve ve çay benzeri renkleştiren gıdalardır. Bunların tümü dişte kir bırakır. Dişin içerisinde lekelenme de olasıdır. Bunlara iç lekeler denir. Söz gelişi, iç lekeler çocukken ve dişler gelişirken tetrasiklin şekli antibiyotik ya da oldukça çok fluorid kullanımından kaynaklanabilir. Tetrasiklini gebelik esnasında kullanım ya da çocuğun 8 yaşına civarı kullanmasıyla bu lekeler oluşabilir. Dişler bu arada halen gelişmektedirler. Diş ağartma yaş, yemek ve içeceklerden meydana gelen lekeler amaçlı en gösterişli çözümdür.

Doğal diş parlatma yöntemleri nelerdir?

Karbonat: En fazla uygulanmakta olan natürel diş ağartma malzemesidir. Dişleri partlatmasının yanında ağızdaki bakterileri ve diğer mikroorganizmaların ölmesini ve ağızda bulunan diş taşlarını temizler.

Sofra Tuzu: Karbonat gibi kuvvetli olmasa da sofra tuzu da diş beyazlatıcılar içerisindedir. Ağızdaki birtakım mikroorganizmaları öldürür. Anti bakteriyel nitelikleri meydana gelmesine karşın, tüm bakterileri temizlemez. Fazla tuzlu konsantrasyonlu kullanımlarda, diş eti iltihabındaki ödemi azaltıcı tesiri bulunur.

Gliserin: Gliserinin fazla bilinemeyen bir anti bakteriyel tesiri bulunur. Bakterilerin yer aldığı bir çözeltiye bir damla gliserin damlatıldığı zaman ortamda bulunan tüm mikroorganizma faaliyetlerinin durduğu görülmüştür.

Diş ağartma (Bleaching)

Diş ağartma, dişlerin yapısındaki renklenmeleri ortadan kaldıran bir işlemdir. Diş renklenmelerinin farklı nedenleri olabilmektedir. En yaygın nedenleri, kahve, çay, kola ve sigara benzeri kir yapıcı maddelerin kullanılması; travma, yaşlılık, tetrasiklin kullanılması, eskiyen tip diş kaplamaları, hudut dejenerasyonu vb. Benzeri nedenlerdir. Diş ağartma işlemi, uyumlu biçimde ve diş doktoru kontrolünde yapıldığında, diş ve diş etlerine zararsızdır. Fakat iyileştirme esnasında dişlerde hassaslık (Bilhassa soğukta), diş etlerinde kızarmalar ve hassaslık meydana gelebilmektedir. Ama bu geçicidir ve rehabilitasyonun bitimiyle beraber, birden çok gün içerisinde bu şikâyetler ortadan kalkmaktadır.

Parlatma işlemi amaçlı 2 metot var:

Ev parlatması (Home bleaching): bu yöntemde; doktor oral kıstas alır, bunlara uyumlu kalıplar hazırlanır. Hasta Kişi, bu kalıbın içerisine ilacı yerleştirerek, dişlerin üzerlerine takar (En az 6-8 saat ve tercih olarak ise uykuda). İşlem, dişin rengine ilişkili olarak 1-4 hafta içerisinde biter.

Ofis parlatması (Office bleaching): bu uygulama, muayenehanede doktor aracılığıyla yapılmış olan ağartmadır. Doktor ilacı diş üstüne uygular; ışık kaynağından faydalanılarak dişlerin beyazlaması sağlanır. Yeniden dişlerin vaziyetine yönelik, bir ya da birkaç seansta dişler beyazlar.

Diş ağartma işlemi, hamile ve çocuklar haricinde herkese uygulanabilir.

Diş parlatma ile ilgili kolay öneriler
" } ] }