{ "title": "Diş Köprüsü", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-koprusu.jpg", "date": "20.01.2024 14:11:13", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Diş köprüsü, kaybettiğimiz dişlerimizi yerine diğer dişlerden destek alınarak yapılan bir tedavi yöntemidir. Bazı dişlerimizi kaybettiğimizde yüz estetiği, çiğneme kabiliyeti, konuşmamız ya da gülüşümüz bile değişmektedir. Belki uzun yıllar önce bunun çözümü yoktu fakat günümüzde diş köprüsü sayesinde oluşabilecek bu sıkıntılardan kurtulabiliyoruz.

Diş köprüsüne neden ihtiyaç duyarız?

Bu tedavi yöntemine ihtiyaç duymamızın nedeni, ağzımızda diş kayıplarına bağlı oluşan boşluklarda yaşam kalitemizin devam etmesini sağlamak ayrıca diğer dişlerin oluşan boşluklara doğru ilerlemesine engel olup çene yapısının düzgün kalmasını sağlamaktır. Ayrıca diş eti problemleri de ortaya çıkabilmektedir. Çene yapısı dar olan kişilerde bu durum pek sorun olmayabilir. Tel tedavisi ile boşluklar kapatılabilir. Oluşan diş boşluklarına köprü uygulanmaz ise yanlardaki dişlerin daha hızlı çürümesine zemin hazırlanmış olacaktır. Ayrıca diş boşlukları kişide güven duygusun bile azaltabilecektir. Diş köprüsü sadece diş kayıplarında yapılmaz. Bazen kırılmaya yatkın bir dişin ya da kanal tedavisine rağmen verim alınamayan bir dişin çekilmesi gerekebilir ya da çarpık olan diş yapılarını bu şekilde düzeltmek gerebilir.

Diş köprüsü nasıl yapılır?

Tedavinin ilk etabında köprü uygulamasına destek olacak dişlerin tedavileri yapılmak zorundadır. Yani bu dişlerde herhangi bir çürük var mı? Kanal tedavisi gerekiyor mu vb. İncelenip gerekli işlem yapılır. Bu dişler kapalı kalacağı için çürük bir dişin üzerine kapatmak bir süre sonra ani bir ağrı ile karşılaşmamıza neden olabilecektir. Bu işlemden sonra komşu dişlerin etrafı uygun cihazla kesilir. Daha sonra bu bölgenin kalıbı çıkartılarak diş estetiğine uygun yapay dişlerin hazırlanmasına geçilir. Kron kaplama olan bu protez dişler laboratuvar ortamında hazırlanır. Ortalama 1 hafta içerisinde hazır olmaktadır. Hazırlanan bu porselen dişler kesilip küçültülmüş dişlerin üzerine oturtulur ve yapıştırılır. Yapıştırma işlemi bittikten sonra dişler sıkılarak kapanmada bir sıkıntı olup olmadığına bakılır. Varsa tekrar çıkartılıp düzeltilir. Simetrik bir bozukluk hastayı rahatsız edebilir. Diş köprüsü ya da protezi sabittir. Diğer protezler gibi isteğe bağlı çıkartılamaz. Çıkarma işlemi ancak hekim tarafından yapılmaktadır. Diş köprüsünün porselen laminate, metal destekli seramik ya da metal desteksiz seramik gibi türleri mevcuttur. Köprü uygulamasının klasik ve maryland olmak üzere iki türü vardır. Klasik olan tedavi az önce bahsettiğimiz gibi yandaki dişlerden destek alınarak yapılır. Maryland ise boşluk olan bölgeye yerleştirilecek olan diş yandaki dişlere metal ya da porselen bir uzantı ile sabitlenir.

Diş köprüsü tedavisi sonrası bakımı nasıl yapılır?

Normal diş bakımımız dışında ekstra bir bakıma ihtiyaç duyulmaz. Günde iki dişlerimizi fırçalamamız ve ara bölgeleri temizlemek için diş ipi kullanmamız yeterli olacaktır.
" } ] }