{ "title": "Diş Kisti", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-kisti.jpg", "date": "21.01.2024 10:45:02", "author": "Kenan Erpulat", "article": [ { "article": "Diş kisti, son derece sinsi bir hastalıktır. Diş köklerin kanalına bağlı kistlerdir. Ağrı hissedilmediği için bunu hemen anlamak mümkün değildir. Kist boşlukta başlayıp iltihap oluşturur. İltihabı başladığı anda içleri sıvıyla dolan kesecikleri oluşturur. Etrafı bir zar ile kapalıdır. Kist gelişimi oldukça ağır ilerlemektedir. Oradaki diş cansızdır ve ölmeye başlar. Büyüdüğü zaman bağlı olan dişe ya da yan taraftaki dişlere köküyle içerden yayılabilir. Bazı hastalarda dişin yan tarafına yattığında görülebilir. Ayrıca diş eti dokularına da hasar verdiği için diş kayıpları meydana gelir. Bu yüzden keseceğin sıvı kanla karışarak iltihap yayılmasına sebep olur. Buda iç organlara girdiği zaman daha ciddi problemlere yol açabilir.

Diş enfeksiyonlarının, diş köklerine ve etrafındaki kemiklere yayılmasını sağlar. Yani apse oluşumu yapar. Şayet enfeksiyonlar kemiğe girerse diş yok olabilir. Diş kökleri ve kabarmış dokularda ağrılar oluşabilir. Şayet kökleri öldürürse ağrılar kaybolur ve ağrılar ilerleyerek bitişik kemiğe hasar verir. Enfeksiyonun bir kısmında olan irinli çenenin bütünlüğünü zedeleyebilir. Diş etinde bir kabarma veya içinin irinle dolmasıyla derideki lezyondan farksız olur. Eğer gerekirse kist dokusu etrafındaki zarla birlikte alınır. Bu aşamaya apikal rezeksiyon adı verilir.

Diş kistinin belirtileri nelerdir?

Diş kisti oluştuğu anda dişlerde rahatsızlanma meydana gelir. Üst kısmı ezildiği zaman diş kemiğin içine yaslanmış hafif hareketlenme fark edilir. Diş kisti geliştikçe köklerin çevresin oluşan yumuşak dokular kabarır ve ağrılar giderek hızlanır. Belli bir süre sonra etraflarında kabarmalar görülür. Diş kisti geliştiğinden dolayı oradaki dokularda bulunana en hassas yerinden ağızdan içeri doğru akıtır. Bu sebeple cerahat'ın almasıyla birlikte ağrılar hafifler.

Diş kistinin nasıl teşhis edilir?

Şayet bir dişte devamlı ve zonklayıcı gibi ağrı varsa, bir şey çiğnediğinizde ağrılar hissediliyorsa kistin varlığı düşünülebilir. Hafif gelen ateş boyun kısmında kabaran lenf düğümlerine bağlı sebepler ve genelde hastanı kötü kendisini kötü hissetmeye başlar. Sızlatan dişlerin yan tarafındaki diş etinin üstünde bulunan kabartılı yerde patlamayla birlikte ağız içerisinde kötü koku ve tat oluşmasını sağlar.

Diş kisti operasyonu

Kist ağızda ve diş sağlığında yeteri kadar özen gösterilmediğinde başlar. Erken müdahale edilmez ise daha ileride ciddi rahatsızlıklar oluşabilir. Diş kisti mühim bir hastalığı oluştururken, hissedildiğinde hemen tedavisi yapılmadır. Kist olduğu yerde tedavi edilir. Kistlerin içi sıvı olduğu için kistteki boşluk itinayla yıkanıp temizlenir ve tedaviler yapılır.
" } ] }