{ "title": "Diş Kırılması", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-kirilmasi.jpg", "date": "19.01.2024 11:11:33", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Diş Kırılması, Ağız sağlığını ve diş bakımına yeteri kadar önem vermeyen kimselerde diş kırılma olayı oldukça fazla görülmektedir. Diş kırılması çoğunlukla ağız içerisine alınan bir besin veya sert bir cismin damağa baskı uygulaması sonucunda dişin kök veya dış mine tabakasından kopmasından kaynaklanan bir rahatsızlık türüdür. Diş kırılması bazen de bir kaza veya alınan bir darbeden oluşur. Diş çatlaması ve diş kırılması birçok zaman birbirine karıştırılmış olsa da yapılan araştırmalarda bu iki durumun tamamen birbirinden farklı rahatsızlık türleri olduğu ortaya çıkmıştır. Diş çatlaması ancak mikroskobik cihazlarla tespit edilmektedir. Diş çatlamasının temelinde alınan gazlı içecek ve şekerli gıdaların zamanla diş minesine baskı uygulayarak dişe zarar vermesinden kaynaklı olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak diş kırılması alınan darbe veya sert bir cismin tüketilmesi halinde ortaya çıktığı anlaşılmaktadır.

Dış Kırılması Sonrası Yapılması Gerekenler

Bir kimsenin ağız bölgesinde diş kırılmış ise kişi sakin bir şekilde kırılan dişin zarar vermemesi açısından ağzından diş parçalarını çıkartmalıdır. Akabinde kırılan dişin hava almasından kaynaklı olarak bölgesel olarak bir pamuk veya bez yardımı ile hava girişi engellenmelidir. Bu süreçte havanın ağız yoluyla kişiyi etkilememesi amacıyla ağızdan nefes almak yerine, burundan hava alınmalıdır. Akabinde konu Uzman hekimlere bildirilmeli ve hemen vakit kaybetmeksizin kırılan bölgenin tedavisine başlanılmalıdır.

Diş Kırılması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bir kimsenin dişi damak altında veya kökten kırılmış ise bu durumda dişin kurtarılması gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak diş damak üstünde kırılmış ise yerine protez ve zirkon yöntemiyle yapıştırma yardımıyla diş kırılması tedavi edilir. Yapılan araştırmalarda dişi kırılan bir kimsenin yerine yapılan dişlerin ana dişe uyum gösterdiği anlaşılmıştır. Şayet dişi kırılan bir kimse üzerine kaplama yaptığı taktirde tekrardan besin ve gıdaları tükettiği anlaşılmıştır.
" } ] }