{ "title": "Diş Kaplama", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-kaplama.jpg", "date": "21.01.2024 15:16:16", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Diş kaplama son senelerde epeyce ilgi çeken konulardan birisi haline gelen kozmetik diş hekimliği her kesimden birey aracılığıyla sık sık anılmakta ve yakından takip edilmektedir. Bu konuda çok fazla müracaat alan kozmetik diş hekimliği parlak diş ve muhteşem gülüş hayallerini gerçekleştiriyor. Kozmetik diş hekimliği dişler üstünde yalnızca estetiği değil fonksiyonelliği ve sıhhati savunan da bir uygulama olduğu için bu kadar ilgi çeken bir konu olmuştur.

Diş Kaplaması (Kuron kaplama) nedir ve neden kullanılır?

Bir dişin üzerinin porselenden yapılmış olan estetik bir materyalle tam anlamıyla kaplanması işlemidir. Kron kaplama dişlerin üzerinden bir mm civarında kesilerek küçültülmesi ile yapılmaktadır. Maksadı dişi güzel hale getirmek, sağlamlaştırmak, muhafaza etme ve dişe çok fazla kalite içeren bir estetik sunmaktır.

Kuron kaplama aşağıdaki vaziyetlerde yapılmaktadır
Yukarıda sayılan tüm maddeler öncesinde dişin öncelikli olarak restoratif dolgularla tedavi edilip edilmeyeceğini de kesinlikle değerlendirmek ve kaplama tedavisini kontrolsüz bir istekle uygulamamak gerekiyor.

Diş kaplamaları amacıyla kullanılacak en uyumlu malzeme hangisidir?

Diş hekiminiz dişlerinizin vaziyetini değerlendirerek sizin açınızdan bu konuyla alakalı bir hükme varacaktır. Günümüzde en fazla seçilen gerekli malzemeler tamamı ile porselenden yapılmış kaplamalar, zirkonyum yapılı kaplamalar veya metal destekli porselen kaplamalardır. Aralarındaki farklılık tam porselen ve zirkonyum yapılı kaplamaların ek olarak daha fazla estetik olmasıdır.

Diş Kaplama Sonrasında

Proteze veya diş kaplamasına yabancılık hissedilmesi: Dilin takılması, çok fazla kaygan gelmesi vb. Normaldir. Ağza yapılmış olan en basit dolguya dahi diliniz önce günlerce yabancılık hissedecektir ama kesinlikle ilk hissedildiği duruma dönecektir. Diliniz hep onların üstünde gezecektir. Bunların tümü sıradan şeylerdir nihayetinde bunların tümü azalacak bir ay nihayetinde sizin bir vücut parçanıza benzer olacaktır. Şayet bu rahatsızlıklar çok boyutta değilse en azından 1-2 haftalık süre sabretmenizi öneririz. Şayet 3 hafta nihayetinde alışamadığınız yerler varsa hekiminiz bu kısımları düzeltecektir.

Protez in fazla gelmesi-çiğneme esnasında birbirine çarpması: İlk takıldığında uzunca süre boş olan bölge normal temas etse dahi yükseklik varmış benzeri hissedilebilir. Şayet 2. Günden sonra halen yükseklik hissediyorsanız kesinlikle en kısa sürede kliniğe gitmeniz gereklidir. Takma bölümünde yükseklik varsa tüm yükler o dişe veya implanta geliyor olacak ve zarar verecektir.

Yanak dudak ısırması: Uzun seneler dişsiz olan bölgelerde yanak-diliniz benzeri narin dokular boş kısma yönelerek büyürler. Şayet bu narin dokuları ısırma benzeri bir bozukluk oluşuyorsa takma kenarları yuvarlak ve cilalı formlarla çözülecektir.

Soğuk ve sıcaklık hassasiyeti: bu takma imalatı esnasında dişler aşındırıldığından, her seansta belli bir süre kaplamalar takılıp çıkarılır, bu nedenle dişler hassaslaşır. Bununla birlikte asıl yapıştırma esnasında kullanılan birtakım kuvvetli yapışkanlar asit yapıdadırlar ve dişi belli bir süre hassaslaştırırlar. İlk hafta çok fazla sıcak ya da soğuk gıdalardan uzak durmaya çalışın. Hafif sızlamalar olması hariç devamlı ağrı kesici kullanmanızı gerektirecek ağrılı bir durum varsa kesinlikle hekiminizle bağlantıya geçiniz.
" } ] }