{ "title": "Diş Eti Çekilmesi", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-eti-cekilmesi.jpg", "date": "21.01.2024 20:48:42", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Diş Eti Çekilmesi, toplumda çok rastlanan bir bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Diş eti çekilmesi sonucunda dişlerin kaybedilmesi bile söz konusundur. Diş etleri dişlerin etrafında bulunan dokuya denilmektedir. Diş etleri iki kısımdır birincisi dişin ve diş etinin birleştiği yere serbest diş eti denilmektedir. Serbest diş eti gevşek bir yapıya sahiptir. Dişin daha derin bölgelerinde bulunan diş etlerine ise yapışık diş etleri denilmektedir. Diş etleri sağlıklı insanlarda açık pembe renkli olmaktadır. Diş eti hassasiyeti yaşayan hastalarda görülen en belirgin diş eti çekilmesi diş etlerinde kanama ile başlar. Bu gibi durumlarda diş etleri erken tedavi edilmediği takdirde diş etlerinde çok ciddi çekilmeler görülür. Ayrıca diş eti çekilmeleri daha da ilerler ise çene kemiklerinde bile çekilmeler ve erimeler başlar ve dişlerin düşmesine kadar devam eden bir süreç yaşanır. Diş eti çekilmesinde soğuk ya da sıcak hassasiyeti oluşmaktadır. Ayrıca diş eti çekilmesi görülen bireylerde ileri derece diş eti çekilmesi durumunda kişinin nefes alıp vermesi ile oluşan havadan bile hissedilen sızı ve ağrı görülmektedir. Diş eti hastalıkları ve diş eti çekilmelerinin ilk başta gelen sebeplerinden birisi de diş üzerinde oluşan bakteri plaklarıdır. Ayrıca diş eti çekilmesinin sebepleri arasında diş sıkması diye bilinen problemlerde görülmektedir. Diş sıkmasını önlemek için gece plağı takılarak dişlerde oluşan bu tür sıkmaları durdurulması diş eti çekilmesini engellemek için önemlidir.

Diş Eti Çekilmesinin Sebepleri Nelerdir?
Diş eti hastalığı; Ergenlik yaşından sonra görülen iltihabi hastalıktır. Diş eti çekilmesi, çene kemiğinin erimesi, diş sallanmaları ve diş kayıplarının yaşanması sorunu oluşturan hastalıktır.

Yanlış fırçalama; Dişlerin fırçalanması sırasında çok sert fırçalamak ve yatay şekilde fırçalama sonucu diş etlerinin çekilmesi sebep olan durumdur.

Yaşlanma; Yaşlanma ile oluşan diş çekilmesi insan da fizyolojik bir durumdur. Diş eti çekilmesi yaşlanma ile artmaktadır.

Dişlerde şekil bozuklukları; Dişlerin dizilişi sırasında oluşan çarpıklıklar ve çene bozuklukları diş eti çekilmesine sebep olduğu durumdur. Ayrıca kişinin çene yapısının dar olması sonucu ile dişlerin değişik yerlerden çıkmış olması da diş eti çekilmelerine sebep olmaktadır. Bu durumda ortodontik ve periodontal tedavi yöntemleri uygulanarak tedavi edilmelidir.

Frenilum yüksek olması; Genellikle hastalarda alt ön çene bölgesinde görülen diş eti çekilmesine sebep olana bir durumdur.

Diş sıkma; Gün içerisinde ve özellikle gece uyku sırasında çok yaşanan dişlerin çok büyük kuvvet ile sıkılması durumu ile oluşan diş eti çekilmesine sebep olan durumdur.

Diş gıcırdaması; Hemen, hemen her yaş grubunda görülen psikolojik kökenli ve strese bağlı olarak oluşan durumdur.

Yukarıda saymış olduğumuz durumlar sonucunda diş çekilmesinin kişilere getirmiş oldukları problemler olarak; Aşırı hassasiyet ve estetik bozukluklar olarak görülmektedir.

Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesi tedavisi mümkün olan bir hastalık olarak bilinmektedir. Ancak diş eti çekilmesi çok ileri seviyelere ulaşmadan erken teşhis edilerek çok basit birkaç önlem ile tedavi edilerek diş etlerinde oluşan çekilmeler durdurulmaktadır. Diş eti çekilmelerinde uygulanacak tedavi yöntemi öncelikle cerrahi yöntemlerdir. Diş çekilmesi sonucunda kaybedilen dokuların tekrar yapılandırılması için çeşitli cerrahi yöntemleri uygulanmaktadır. Damaktan tekrar doku alınarak greft uygulaması ile diş eti dokusu kaydırılarak açık diş eti yüzeyi kapatılır. Yanlış fırçalama ve diş sıkma ile oluşan diş eti çekilmelerinde diş etinde oluşan hassasiyeti gidermek için koruyucu macunlar kullanılarak tedavi edilir. En pratik diş eti çekilmesi tedavisi olarak bilinen yöntem ise diş taşı temizliği ve akabinde düzenli ve etkin diş fırçalama ile diş eti çekilmesi önlenmektedir.
" } ] }