{ "title": "Diş Eti Bakımı", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-eti-bakimi.jpg", "date": "23.01.2024 04:20:29", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Diş eti bakımı, sağlık sorununun önlenmesinde en ciddi vazife bireyin kendisine düşmektedir. Dişleri sağlıklı olarak kalması için, gündelik ağız bakımı işlemleri ile (Diş fırçalama ve diş ipliği kullanma) bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerekiyor. Diş hekimine periyodik gidilmesi de benzer derecede mühimdir. Gündelik ağız bakımı işlemleri diş taşı oluşumunu en az düzeye indirebilir, fakat tamamıyla önleyemeyebilir. Diş fırçası, diş ipliği ya da diğer temizlik araçlarıyla erişilemeyen bölgelerin bir diş doktoru aracılığıyla değerlendirilmesi var olan diş plağı ve/veya diş taşının uzaklaştırılması bakımından gereklidir.

Diş eti hastalıklarının rehabilitasyonu nedir?

Diş eti hastalığının erken çağında tedavi, dişler üzerinde bulunan plak ve diş taşlarının temizlenmesi ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Bu işlem diş etinde iltihaba yol açan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını olanağı sağlar. Çoğunlukla bu tedavi, diş etinin dişe adaptasyonu ya da diş etinin büzülerek cebin elimine olması amaçlı yeterlidir. Diş eti hastalığının erken çağında vakaların çoğunluğunda, diş taşının temizlenmesi, plak yapısının uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını takiben gündelik etkili ağız bakımı oldukça başarılı bir tedavi açısından yeterlidir. Ek olarak ilerlemiş vakalar cerrahi rehabilitasyonu gerektirebilir. Bu tedavinin amacı dişleri çevreleyen periodontal ceplerdeki diş taşlarını temizleyebilmek, cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamak ve ek olarak basit temizlenebilir bir diş eti formu oluşturmaktır. Diş eti hastalığının tedavisi sonrasında hasta kişilerin itinalı olarak diş hekimi aracılığıyla kontrol edilmesi, plak denetimi ve yepyeni diş taşı birikimlerinin ortamdan uzaklaştırılması gereklidir. Ama unutmamak gereklidir ki; periodontal tedavi ile elde edilenlerin sürdürülmesi amaçlı hiçbir işlem bireyin gündelik ağız bakımı işlemlerini etkili bir biçimde uygulamasından ek olarak faydalı olamaz.

Diş taşı rehabilitasyonunda başarısızlık neden olur?
Periodontal Cerrahi Sonrasında Postoperatif Öneriler

Yapılan periodontal cerrahi işlem sonrasında hasta yapması ve yapmaması gerekli olan işlemler ile ilgili uyarılmalıdır. Hasta Kişiye ifade edilecek öneriler;
" } ] }