{ "title": "Diş Eti Ameliyatı", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-eti-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 16:02:09", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Diş eti ameliyatı, (Flap) Periodontal Flap Operasyonu lokal anestezi altında diş etlerine yapılan bir ameliyat çeşididir. Bu operasyon her defasında yarım çeneye (Ortalama 6-7 diş) yapılır ve 1 saat civarı sürer. Bazı durumlarda 10 diş birden ameliyat edilebilir. Teşhis olarak diş etlerinde belirgin bir çekilme kanama, koku, kızarıklık şikâyeti varsa bir periodontiste görünme zamanı gelmiş demektir. Periodontist, diş etleri alanında Uzman olan kimselerdir. Muayene sonrasında size bir operasyon geçirmeniz gerektiğini söyleyebilir. Diş etlerindeki hastalığın şiddetine doğru orantıda diş sayısını tedavi etmek isteyecektir.

Tedavi, ilk olarak dişlerin temizlenmesi ile başlayacaktır. Doktor bir hafta ara ile iki kez dişlere derin temizlik uygulaması yapacaktır. Her temizlik yaklaşık 20 dakika sürer ve bunu bir hafta sonra ameliyat takip eder. Doktor ameliyata kadar yapmanız gereken her şeyi size bildirecektir. Ki bu da günde 6 defa bir su bardağı suya bir çay kaşığı tuz atarak bununla gargara yapmaktır. Diş temizliğinde korkulacak bir şey olmadığı gibi ameliyat da sanıldığı kadar zor değildir. İlk muayeneden yaklaşık 3 hafta sonra ameliyata alınırsınız. Ameliyat öncesi bilmeniz gereken şey; hastalıklı diş etleri dişlerin üzerinden uzaklaştırılacağı için o taraf boş kalacaktır. Yani diş etleriniz bir daha eski diş etleriniz gibi olmayacaktır. Eğer sorun aşırı çekilme ise bu sorun olmayacaktır fakat iltihap sorunu olanlar ameliyattan sonra ağız görünüşlerini beğenmeyebilirler. Onlar için de estetik diş hekimlerini tavsiye ederiz.

Diş Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Genellikle bir saat sürer ve lokal anestezi ile yapıldığı için hiçbir şey hissetmezsiniz. Ameliyata iki doktor ve bir asistan eşlik eder. Çenenizin iç ön kısmının ön ve arka taraflarına 8-10 kez uyuşturucu iğne yapılır. Genelde ameliyatın en zor kısmının burası olduğu kabul edilir. Bunun sonrasında diş etlerindeki iltihaplar temizlenir, dişler traşlanır ve diş etleri düzeltilerek dikilir.

Diş Eti Ameliyatı Sonrası: Ameliyatın ardından yaklaşık 10 gün boyunca diş etleriniz gereğinden fazla hassas olacağı için sert ve katı yiyecekler ile çok sıcak veya çok soğuk içecekler tüketilmemelidir. Antibiyotik kullanacağınız için 10 gün civarı alkol alınmamalıdır. Sigara içen hastalara 10 gün içmemelerini tavsiye ederiz. Diş etleri iyileştikten sonra bakımına ayrıca özel ilgi göstermeniz gerekecektir. Özel diş ve özel diş fırçası alarak ikisini birlikte düzenli bir biçimde kullanmalısınız. Diş ipini ara sıra da olsa diş etlerinizi çok sarsmadan kullanabilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki diş etleri tedavi ettirilmezse ileri zaman sürecinde sadece dişlerden etlerinden değil dişlerden de olunmuş olabilir. Birçok doktorda diş kayıplarının çoğunun diş eti hastalıklarından olduğunu dile getiriyor.
" } ] }