{ "title": "Diş Eti Ağrısı", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-eti-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 13:36:30", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Diş Eti Ağrısı, Diş çürüğünden kaynaklı veya diş etinde iltihap oluşmasından oluşan diş eti ağrısı ciddi bir rahatsızlık türüdür. Birçok kişiyi gece uykularından kaldıran bu ağrı tedavi edilmediği taktirde daha farklı rahatsızlıkları yanında getirir. Diş eti ağrısının oluşmasında en önemli etken diş çürümesi, diş eti kanaması, dişte apse oluşması gibi rahatsızlıklar nedeniyle oluşmaktadır. Diş eti ağrısı şayet çürümüş dişten dolayı gerçekleşmiş ise Uzman hekiminin uygulayacağı dolgu tedavisi veya kanal tedavisi sayesinde bu ağrı 3-5 gün içerisinde ortadan kalkar. Dolgu ve kanal tedavisinin ardından kişi rahatlıkla yemek ve içecek tüketimini sağlamaktadır. Ancak diş eti ağrısı dişin baskısından kaynaklı olarak eğer apse veya iltihap oluşmuş ise bu durum oldukça ciddi bir durumdur. Çünkü oluşan apse ve iltihabın etkisinden kaynaklı olarak sıcak veya soğuk içecek tüketimi ile yemek tüketildiğinde, dişin uyguladığı baskıdan kaynaklı olarak diş eti ağrısı oluşacaktır. Böylesi bir durumla karşılayan hastada çoğunlukla diş sinirleri, beyni uyarmasından dolayı çok ciddi ağrılar oluşur. Apse veya iltihaptan kaynaklı ağrının dindirilmesi amacıyla Uzman hekimin uygulayacağı antibiyotik ve ilaç tedavileri ile rahatlıkla bu ağrı son bulur.

Diş Eti Ağrısının Diğer Organlar Üzerindeki Olumsuz Etkisi

Diş eti rahatsızlığı oldukça ciddi bir problem türüdür. Diş eti ağrısı sonucunda diş ve damak bölgesinde kanama ve ağrı oluşur. Buna bağlı olarak zamanla iltihap ve şişlikler oluşmaktadır. Bu iltihaba erken müdahale edilmediği taktirde beyine yakın olan sinirlerden kaynaklı olarak ciddi anlamda ağrılar oluşur. Ayrıca iltihap kana karışması halinde diğer organlara oluşan mikroplar, bir kısım organların tahrip olmasına neden olmaktadır. Ayrıca vaktinde Uzman hekime başvurmayan kişilerde çene yapısında bozukluk, diş kaybetme ve beyinde hasarlar oluşması hasebi ile diş eti ağrısına maruz kalan kimse ağız sağlığı açısından kontrollerini düzenli olarak yapmak zorundadır.

Diş Eti Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diş eti ağrısı oluşan bir kimsede diş damağa baskı uygulamasından dolayı ağrı ve irin çıkma durumu söz konusudur. Ancak diş eti rahatsızlığını azaltmak amacıyla bu dönemde ağızdaki iltihabın azalması amacıyla tuzlu su ile gargara yapılır. Şayet diş etinde kanama ve iltihap mevcut ise iltihabın kuruması amacıyla Uzman hekimin önerdiği antibiyotikler kullanılır. Bu antibiyotiklerin ortalama bir hafta kullanılması halinde dişteki şişlik, kanama ve ağrılar son bulur. Ancak son bulan ağrının temelli olarak ortadan kalkması amacıyla ağız sağlığı korunmalı, dişler fırçalanmalı ve iltihabın tekrarlamaması amacıyla kesinlikle diş ipi kullanılmalıdır. Böylelikle diş eti kanaması, dişte şişme ve diş ağrıları ortadan kalkacaktır. Uzman diş hekimi önerilerine rağmen kişide diş eti ağrısı, yanaklarda şişme devam ediyor ve şiddetli ağrılar sürmekte ise kişi konuyu Uzman hekime acilen bildirmelidir. Ayrıca ağız sağlığı açısından kendisine verilen ilaç tedavilerini harfiyen yapmalı ve beklenmeyen bir durumla karşılaşıldığı taktirde konu Uzman diş doktoruna bildirilmelidir.
" } ] }