{ "title": "Diş Dolgusu", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-dolgusu.jpg", "date": "19.01.2024 20:05:25", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Diş Dolgusu, Yemek yerken dişe uygulanan baskıdan kaynaklı olarak kişinin diş ağrısı çekmesi veya şekerle çikolata tüketen bir kimsenin dişinin çürümesinden kaynaklı olarak Uzman hekimce diş dolgusu işlemi uygulanmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde diş dolgusunun yapılması amacıyla öncelikle diş ağrısının oluştuğu nokta tespit edilir. Bunun için Uzman hekim kişinin ağız yapısı ve ağız anatomisini inceler. Bu incelemeyi yaparken birtakım kriterleri göz önünde bulundurur. Yapılan gözlem de ağız içerisinde kırık diş yapısı olup olmadığına bakılır. Bununla birlikte çürük boyası kullanılır. Ağız içine çürük boyası döküldüğü taktirde çürüyen bölgeleri mavi rengin toplandığı, sağlam bölgelerde ise beyaz olduğu görülmektedir. Ağız içerisinde bu işlemlere rağmen gözle görülür bir çürük veya kırık emaresi bulunmamakta ise bu defa kişinin diş yapısının röntgeni çekilir. Çekilen röntgen sonucunda diş kökü çürümüş ise hemen müdahale edilerek diş dolgusu yardımıyla diş tedavi edilir.

Diş Dolgusunun Faydaları Nelerdir?

Bir kısım çürüme ve kırılma gibi rahatsızlıklardan kaynaklı olarak diş çekilmek yerine üzerine dolgu yapılarak diş kurtarılmış olur. Bu diş dolgusunun en önemli faydası, dişin çekilerek zayi edilmesi yerine çürük alanın doldurulması ile yiyecek ve içecek tüketiminin rahat bir şekilde yapılması sağlanır. Böylelikle diş kökünden çekilmediğinden dolayı kesinlikle çene yapısı bozulmaz ve kişinin diş sağlığı korunmuş olur. Akabinde diş dolgusu yapılan kişide kanal tedavisi yapılmadığından dolayı diş ana dişten farklı olmaz ve görevini düzenli olarak yapmaya devam eder. Erken şekilde diş tedavi edilmesi halinde ve dolgular yapıldığı taktir de kesinlikle kişide diş dolgusu uzun vadeli ve kalıcı fayda sağlar.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Uzman hekim tarafından kişinin ağız yapısı incelenir ve ağız içerisindeki diş yapısının dolguya ihtiyaç duyduğu kanaatine varıldığı taktirde öncelikle dolgunun yapılacağı bölge uyuşturulur. İğne yardımıyla bölgesel olarak uyuşukluk sağlanarak diş anestezi yardımı ile dolgu işlemine hazır edilir. Diş hekimi dişin uyuştuğu kanaatine varınca bu defa diş üzerindeki çürüklü yapıyı oyarak yavaş yavaş alır. Akabinde diş minesine yakın olan bölgelerde ve dişin içine sirayet eden bütün siyah ve çürük olan yapı güzelce alınır. Diş minesi ve dişin içerisinde hiçbir çürük ve bakteri emaresi kalmaz. Diş dezenfekte edilerek uygun jel ve maddeler diş üzerine eklenir. Daha sonra hazırlanan dolgu maddesi diş boşluğuna eklenerek boşluk kalmayacak şekilde diş dolgusu yerleştirilir. Daha sonra diş dolgusu tam anlamıyla bölgeye yerleşmesi ve yapışması amacıyla ışınlama işlemi yapılır. Akabinde diş dolgusu tam anlamıyla yerine oturunca diş hekimi elindeki cihaz ile fazla olan dolgunun kesimini sağlar. Pürüzsüz bir yüzey işlemi sağlanılması amacıyla cilalama işlemi yapılır. Cilalamanın ardından yükseklik kontrolü yapılır. Şayet diş yüksek kalmış durumda ise törpülenerek uygun yüksekliğe getirilir. Ardından çene yapısına tam olarak uyum sağlayan diş dolgusu tekrardan cilalanarak diş dolgusu hazırlanmış olur.

Diş Dolgusu Sonrası Yapılması Gerekenler

Diş dolgusu gerçekleştiren bir kimse ağız içerisinde bulunan dolguya kısa süre içerisinde ağız yapısı uyum gösterir. Ancak dolgu sonrasında hassasiyet oluşmaması amacıyla kişi kesinlikle sıcak veya aşırı soğuk tüketmemelidir. Diş dolgusunun kararmaması amacıyla sigara gibi ürünler 1 gün boyunca tüketmemelidir. 3-4 saat sonunda kişi rahatlıkla yemek yiyebilir ancak yemek yerken ilk gün aşırı sıcaktan tüketmekten kaçınmalıdır. Kimi hastalarda ilk gün ağrı ortadan kalkmasına rağmen diş sağlığını korumayan kişilerde 1-2 hafta gibi bir süre hassasiyet durumu oluşmaya devam eder. Böyle bir durumda kişi sabırlı olmalıdır muhtemelen 1-2 haftalık süreç içerisinde bu hassasiyet ortadan kalkacaktır ancak bu ağrılar devam etmesi halinde kişi konuyu Uzman hekime bildirmelidir.
" } ] }