{ "title": "Diş Çürüğü", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-curugu.jpg", "date": "20.01.2024 17:38:15", "author": "osman Karakaya", "article": [ { "article": "Diş Çürüğü, Diş çürüğü bazı kişilerde görülen, oldukça rahatsızlık ve ağrı veren bir durumdur. Diş çürüğü dişin yüzeyinde oluşan bakteri plaklarından oluşmaya başlar. Bu plaklar diş yüzeyini kaplamaya başladığı zaman çürükler olur. Bu bakteri plağı şekerli besinler ile beslenen mikroplar içerir. Bu şekerli besinler diş yüzeyine saldıran asitler içerir. Zaman içerisinde dişler çürümeye başlar ve dişte delikler oluşur. Eğer bu çürükler zamanında tedavi edilmez ise diş kaybına kadar yol açar. Şimdi biraz diş çürüğü neden olur biraz size onu anlattım. Şimdi de diş çürüğü nasıl önlenir, diş çürüğü nasıl geçer onu öğrenelim.

Diş çürüğü nasıl önlenir? Her şeyde olduğu gibi ağız ve diş sağlığı da çok önemlidir. Tabi en başta yapmamız gereken sabah kahvaltısından sonra ve akşam yemeğinden sonra dişleri fırçalamak gerekiyor. Fırsatımız olur ise gün arasında da fırçalamak iyi olur. Bunların yanı sıra dişlerimizi diş ipi ile temizlememiz gerekiyor. Çünkü sadece dişimizi fırçalama diş yüzeyini temizler, diş fırçası diş aralarına girmez. Burada kalan kalıntıları da diş ipi ile temizlememiz gerekmektedir. Belirli aralıklar ile diş fırçasını ara da bir değiştirmek gerekir. Fırça kılları zaman içerisinde bakteri oluşturur, bu da ağız sağlığımız için kötü bir durumdur. Diş fırçalarını kılları aşınmamış olmalıdır. Kesinlikle başkasının diş fırçasını kullanmayın. Diş fırçasını yanında doğru diş macunu seçmek de çok önemlidir. Diş macunu alırken, diş macununun florlü olması gereklidir. Florlü macunun diş çürüklerini önleme özelliği vardır. Ayrıca florlü macun ağız kokusunu da önleyici özelliği vardır.

Bunların yanında yediğimiz içtiğimiz gıdalara dikkat etmemiz gerekir. Şekerli ve asitli yiyecekler dişlerimizin düşmanıdır. Özellikle bu yiyeceklerden uzak durmamız gerekir. Eğer dişlerimizde çürük var ise bu yiyecekleri yemememiz gerekir. Diş çürüğüne bazen yemenin içmenin dışında da oluşur. Vitamin kayıpları ve genetiğe bağlı olarak diş çürüğü oluşur. Özellikle D vitamini kaybı diş çürüğüne yol açar.

Diş çürüğü nasıl geçer? Diş çürüğü kendini dişin üzerinde lekeler ile belli eder. Bunu eğer dişlerimizi düzenli fırçalar isek bu küçük lekelerin önüne geçer ve çürüğü önlemiş oluruz. Eğer bu lekelerin önüne geçemez isek lekeler büyümeye başlar ve çürükler olur. Daha sonra diş minesine kadar etkiler ve diş kaybına yol açar.

Diş çürüğü ilerlememiş ise fırçalama ile geçer. İlerledikçe oyulmalar ve kararmalar başlar. Doktora gitmemiz iyi olur. Doktor çürük yeni başlamış ise çürüğü temizler ve dolgu yapar. Dolgu çürüğün ilerlemesini önler ve diş kaybına yol açmaz. Eğer çürük çok fazla oluşmuş ama diş minesine zarar vermemiş ise kanal tedavisi yapılır. Kanal tedavisi biraz zor oluyor ama dişimizi kaybetmiyoruz. Dişimizin çürüğü daha da fazla ilerlemiş ise bu diş kaybına yol açar. Dişimiz çekilir, dişimizi öldürmüş oluruz. Bunun olmaması için diş sağlığına çok önem vermemiz gerekiyor. Bir de yılda iki defa olsun diş doktoruna görülmemiz de fayda vardır.
" } ] }