{ "title": "Diş Çekimi", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-cekimi.jpg", "date": "20.01.2024 18:05:42", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Diş Çekimi, Ağız sağlığını korumayan kişilerin dişlerinde oluşan çürükler bazen kanal tedavisi ve dolgudan kaynaklı tedaviler ile kurtarılamaz. Böylesi bir durum olduğu taktirde Uzman diş hekiminin tavsiyesi ile diş çekimi gerçekleştirilir. Diş çekilmeden önce Uzman hekim çene yapısı ve diş yapısını inceler. Akabinde dişin çürümesi veya zarar görmesi üzerindeki etkenleri araştırır. Bu araştırmanın temel nedeni acaba çekilecek dişin, diş çürümesinden kaynaklı mı yoksa ağız sağlığının bozulmasından kaynaklı olup olmadığı araştırılır. Şayet bir ağız sağlığı hastalığının temelinde iltihap ve kanama durumu bulunmakta ise diş etlerinden ayrına, dişin çekilmesi hasıl olmaktadır. Ayrıca dişler düzenli olarak fırçalanmayarak ve diş ipi kullanılmadığı taktirde ciddi anlamda şekerli gıdalar ve asitli içecekler tüketilmesi halinde diş minesi zamanla ciddi anlamda zayıflar ve çürükler oluşur. Zamanla bu çürükler diş minesini aşarak, diş köküne kadar zarar verecek bir hal alır. Böylesi bir durumda diş kökü dolgu veya kanal tedavisi yöntemi ile kurtarılamaz hal almış ise Uzman hekim tarafından maalesef çekilmek zorunda kalır.

Diş Hekimlerince Diş Çekme İşlemi

Uzman hekim şekerli gıdalar ve asitli içeceklerden dolayı dişi kurtaramaz bir hal aldığını görmesi halinde ağız sağlığını korumak amacıyla dişi çeker. Yapılacak diş çekimi işlemi öncesinde bir kısım diş flimleri çekilerek diş kök yapısı tespit edilir. Akabinde çekilecek dişin bulunduğu diş etinin etrafı anestezi yardımı ile uyuşturulur. Bunun temel nedeninde diş etleri uyuşturularak, çekilecek dişin ağrısı azaltılmış olur. Akabinde Uzman diş doktoru bir kerpeten veya diş pensesi yardımı ile dişi yerinden yavaş yavaş oynatır. Hasta da bu oynatma esnasında ağrılar oluşmakta ise kesinlikle tekrardan bölgesel olarak uyuşturma işlemi yenilenir. Tam anlamıyla bölgesel uyuşma olduğu taktir de bu defa tekrardan Uzman diş hekimi dişi oynatma yardımı ile yerinden köküyle birlikte çıkartır. Bazı durumlarda çekilen diş kök kısmından kırılır. Böylesi bir durumda Uzman diş doktoru bir yeğe yardımı ile çene kemiğinde bulunan kökü bir yeğe yardımı ile oynatarak kökün çıkmasını sağlar. Diş çekildikten sonra üzerine bir pamuk koyularak, kanamanın durması amacıyla çene yardımı ile diş çekilen bölgeye pamukla birlikte baskı uygular.

Diş Çekimi Sonrası Gerçekleşen Olaylar

Diş çekildikten sonra çekim yapılan bölgeden dişin çıkmasıyla ağrının azaldığı görülür. Akabinde uyuşturucunun etkisi azalarak çekilen bölgede ağrılar oluşur. Bu ağrılarla birlikte ağızda sürekli kanama olduğu gözlemlenmiştir. Böylesi bir durumda kanamanın olduğu bölgeye bir pamuk yardımı ile tampon uygulanır. Akabinde diş kökünün çekildiği bölgenin ağrılarının azalması amacıyla bir kısım ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Diş çekiminin yapıldığı ilk gün sıvı yiyecekler tüketilmelidir ayrıca aşırı sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır. Oluşan yararın kapanması yaklaşık olarak 1-2 hafta sürer ancak diş çekiminden sonra 2-3 gün sonunda rahatlıkla yiyecek ve içecek tüketimi sağlanmaktadır. Kimi hastalarda diş çekildikten sonra bölgesel ağrılar oluşmakla birlikte, bu ağrılar uzun vadeli devam eder. Bununla birlikte yanakta aşırı şişmeden kaynaklı olarak hassasiyet oluşur. Böylesi bir durumda çekimin yapıldığı alanın iltihap kapmaması amacıyla Uzman diş doktorunun vermiş olduğu antibiyotik ve ağrı kesiciler yardımı ile bu ağrılar kesilir. Ancak beklenmeyen ciddi anlamda bir rahatsızlık durumunda konu Uzman hekime bildirilmelidir. Rahatsızlığın Uzman hekime bildirilmesiyle birlikte diş hekiminin bildireceği tedavi yöntemine harfiyen uyulmalıdır.
" } ] }