{ "title": "Diş Beyazlatma", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-beyazlatma.jpg", "date": "20.01.2024 09:39:20", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Diş beyazlatma, dişler tüketilen yiyecek, içecek, kullanılan sigara gibi pek çok nedenden dolayı zamanla beyazlığını kaybederek sararmaya başlar. Diş rengi sarı, kahverengi, daha farklı renklerde ya da lekeli bir hale gelebilir. Diş beyazlatma dişlerde oluşan bu renk değişiminin tıbbi ya da doğal olarak giderilme işlemidir. Dişlerde oluşan renk değişimi ya da lekeler kişinin estetik anlamda kaygı yaşamasına, gülüşünü saklamasına ya da konuşmaktan kaçınmasına yol açabilir. Diş beyazlatma işlemi basit yöntemler ya da tedaviler uygulanarak gerçekleştirilebilir. Dişlerde, çürük, iltihap, diş eti hastalıkları mevcutsa diş beyazlatma işleminden önce bu tarz rahatsızlıkların giderilmesi gerekir. Diş gelişimi tamamlanmayan çocuklarda, gebelik döneminde ya da bebek emziren anneler için diş beyazlatma işlemi yapılmamalıdır.

Dişlerde yapısal bozukluklar henüz dünyaya gelmemiş anne karnındaki bebekte annenin gebelik döneminde kullandığı ilaçlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrca çocukluk döneminde sık antibiyotik kullananlarda, yanlış beslenenlerde, sigara içenlerde, çeşme suyu içenlerde dişlerde renk değişimine rastlanabilir. Dişlerde oluşan ve fırçalamayla yok olmayan lekeler iç renklenme olarak adlandırılır. Bu tarz problemler için diş beyazlatma teknikleri kullanıldığında başarılı sonuçlar elde edilebilir. Tüketilen gıdalardan, sigaradan, aşırı içilen çay-kahveden dolayı meydana gelen diş lekeleri ise dış renklenme olarak adlandırılır. Bu tür problemler ise diş tartarlarının temizlenmesiyle ortadan kaldırılabilir. Dişlerde meydana gelen lekelenme için nasıl bir tedavi uygulanacağına diş hekimi tarafından karar verilir.

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

Home blaeching: Ev tedavisi olarak da adlandırılan bu yöntemde, hasta tedavisini evde gerçekleştirir. Hastaya özel olarak hazırlanmış ağızlıklar ve jel kullanılır. Tedavi 5-7 gün arasında tekrarlanır. Dişlerde meydana gelen sararma ve renk değişimi bu yöntem sayesinde tedavi edilebilir, hasta arzu ettiği beyazlıkta dişlere kavuşabilir. Hastaya özel tasarlanan ağızlık günlük 4-8 saat arasında kullanılmalıdır. Tedavinin nasıl uygulanacağı doktor tarafından hastaya anlatılır ve doktorun önerilerine harfiyen uyulmalıdır.

Power blaeching: Diş hekimi tarafından profesyonel bir şekilde uygulanan diş beyazlatma yöntemidir. İşlem ortalama olarak 1 saat sürer. Beyazlatma işlemi için ışık ve jel kullanılır. Bu yöntem sayesinde diş tonunda birkaç ton açılma sağlanır. Uygulanan yöntemler arasında en sık tercihe dilen ve başarılı olan bir diş beyazlatma yöntemidir.

Diş beyazlatma yöntemleri ne kadar etkili olur?

Diş beyazlatma işlemlerinin etki oranı kişinin diş yapısına bağlı olarak değişebilir. Ortalama bir rakam vermek gerekirse 6 ay ile 2 yıl arasında etkinliği devam eder. Etkinliği arttırmak için diş bakımına dikkat edilmelidir. Tüketilen içecek ve yiyeceklere dikkat etmek diş beyazlığının uzun süre muhafaza edilmesinde yardımcı olur. Diş beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra ilk 2 hafta boyunca dişlerde renk değişimine yol açabilecek besinlerden kaçınmak gerekir. Aşırı çay- kahve ve sigara kullanılmamalıdır.

Diş beyazlatma işleminin yan etkileri nelerdir?

Diş beyazlatmak için üretilmiş ve içeriğinde az miktarda beyazlatma solisyonu bulunan ürünlerin doğru kullanıldığında hasta için hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak yine diş beyazlatmak için kullanılan jeller kişinin ağız ve dişlerinde geçici hassasiyete yol açabilir. Kişide aşırı sıcak ya da soğuğa karşı hassasiyet yaşanabilir. Ancak yaşanan hassasiyet en fazla 1-2 gün sürer. Şayet hassasiyetin süresi uzarsa kullanılan ürün bırakılmalıdır. Beyazlatma işleminden sonra doktor hasta için özel macun, krem ya da florür önerebilir. Özellikle içeriğinde potasyum bulunan diş macunları jeller nedeniyle yaşanan hassasiyete karşı kullanılabilir.

Diş beyazlatma evde nasıl yapılır?

Tıbbi diş beyazlatma haricinde basit problemler için evde uygulanacak yöntemlerle de diş beyazlatma yapılabilir. Evde kolaylıkla bulunan ve hazırlanabilen bazı ürünler diş beyazlatma üzerinde oldukça faydalı olur.

Karbonat: Karbonat diş beyazlatmak için yaygın bir şekilde kullanılan ve neredeyse her diş macunun içeriğinde yer alan bir üründür. Karbonat direkt olarak dişler için kullanılabileceği gibi bazı ürünlerle karıştırılarak macun şekline getirilip, kullanılabilir. Yarım şeker kaşığı adaçayı, yarım şeker kaşığı karbonat ve tarçın homojen bir şekilde macun kıvamı alana kadar karıştırılır. Elde edilen karışım diş fırçasına sürülerek dişler fırçalanır. Hazırlanan macun günde iki defa kullanıldığında dişlerde zamanla beyazlama sağlanabilir.

Çilek: Çilek yine diş beyazlatma özelliğiyle bilinen ve yaygın bir şekilde kullanılan bir meyvedir. Diş tartarları üzerinde olumlu etkisi olan çilek, dişlerin temizlenmesini ve beyaz görünmesine yardımcı olur. Karbonat gibi birçok diş macunu içeriğinde kullanılmaktadır. Çilek ezilir ve macun kıvamına getirilir. Diş fırçasına sürülerek dişler fırçalanır. Çilek asitli bir meyve olduğunda diş fırçalama işlemi çok sık tekrarlanmalıdır.

Havuç: Havuç rendelendikten sonra ezilerek püre haline getirilir. Elde edilen havuç püresi diş macunu olarak kullanılır. Havuçla her gün dişler fırçalandığında diş tonunda açılma fark edilir.

Muz: Diş beyazlatmak için kullanılan meyvelerden biridir. Püre şeklinde ezilerek dişler fırçalanır. Muzun kabuğuyla dişler silindiğinde yine beyazlama sağlanabilir. Haftada düzenli 3-4 defa tekrarlandığında başarılı sonuçlar alınabilir.

Tuz: Diş beyazlatmak için yaygın şekilde kullanılan tuz, mükemmel bir temizleyicidir. Kullanılan diş macununa ilave edilerek dişler fırçalanabilir. Dişlerin daha temiz ve parlak bir görünüm kazanmasını sağlar.
" } ] }