{ "title": "Diş Bakımı", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-bakimi.jpg", "date": "19.01.2024 18:21:16", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Diş bakımı, ihmal edilmesi ya da farkında olmadan yapılan yanlışlıklar dişler için çoğu zaman dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilir. Diş bakımı bu kadar önemsenmesi gereken bir durum olsa da diş bakımına yeteri kadar önem verilmemektedir. Dişleri beyazlatmak için kullanılan yanlış yöntemler ya da bakım yapmak için kulaktan duyma bilgiler sağlıklı dişlerin bile kaybedilmesine yol açabilir. Oysaki diş bakımına günlük yalnızca 5 dakika ayırmak yeterli olabilir. Diş bakımı için ayrılacak 5 dakika kişiyi ciddi sıkıntılara maruz kalmaktan koruyabilir. Diş bakımı için uygulanacak çok fazla yöntem vardır ve çok basit bir şekilde uygulanabilir.

Diş bakımı nasıl yapılır?

Fırçalama: Diş bakımı için atılacak en önemli adım dişlerin düzenli fırçalanmasıdır. Kullanılacak diş fırçasının kalitesi ve yapısı oldukça önemlidir. Diş bakımı için ufak başlı ve yumuşak fırçalar kullanılmalıdır. Bu tarz fırçalar diş aralarında kalan yemek artıklarını ve bakterileri daha kolay temizler. Diş fırçalamada başarılı olamayanlar elektrikli diş fırçası kullanabilirler. Elektrikli diş fırçaları da normal fırçalar kadar diş temizliğinde başarılı ürünlerdir. Diş bakımı için kullanılan fırçanın her 3 ayda bir yenilenmesi gerekir. Diş bakımı sağlayabilmek için günde 3 defa dişlerin düzenli fırçalanması gerekir. Özellikle tatlı yiyecek ya da içeceklerden sonra dişler mutlaka fırçalanmalı, fırçalamak için uygun ortam yoksa mutlaka ağız içi çalkalanarak yıkanmalıdır.

Diş fırçası kadar dişlerin fırçalanma tekniği de diş bakımı için önemlidir. Dişler ne kadar düzenli fırçalanırsa fırçalansın, eğer yanlış teknikle fırçalanıyorsa fırçalamanın hiçbir anlamı kalmaz. Diş fırçalama süresi en az 2 dakika olmalıdır. İlk önce dişlerin iç tarafı, daha sonra dış tarafı fırçalanmalıdır. Diş fırçalarken hafif ve nazik hareketler yapılmalıdır. Ulaşılamayan, kaplama, çürük ya da dolgu yapılmış dişler için fırçalama daha önemlidir. Bu nedenle bu tür dişlere daha fazla önem vermek gerekir. Fırçalama anında diş etlerinde kanama meydana gelebilir. Kanama oluşsa bile fırçalama işlemi bırakılmamalıdır. Kanama herhangi bir diş eti hastalığından ya da enfeksiyondan kaynaklanabilir. Kanama olduğunda fırçalamaya devam etmek bölgede bulunan olası hastalığın tedavisi içinde faydalı olur. Dişetlerinde kanama fırçalama harici dönemlerde de görülüyorsa bunun için bir dişçiye başvurmak gerekir.

Yiyecek ve içecekler: Bazı yiyecekler vardır ki dişlerin daha sağlıklı ve beyaz bir görünüm kazanmasını sağlar. Ancak bazı yiyeceklerde dişlerde leke oluşumuna, çürük oluşumuna neden olur. Bu nedenle tüketilen yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerekir. Örneğin çilek, armut, havuç gibi yiyecekler diş sağlığını korurken, aşırı tatlı yiyecek ve içecekler, kahve, çay gibi yiyecek ve içecekler dişlere zarar verebilir. Fındık gibi sert yiyecekler kesinlikle dişle kırılmamalıdır. Bu işlem dişlere ciddi anlamda zarar vererek diş kayıplarına yol açabilir.

Diş ipi kullanımı: Diş bakımında diş ipi kullanımı oldukça önemlidir. Diş ipi diş fırçasının ulaşamadığı yerlere rahatça ulaşarak bölgenin hijyenini sağlar. Yemek artıkları ve bakteri plaklarının temizlenmesi için diş ipi kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir.

Gargara: Diş bakımı için gün içinde birkaç defa gargara yapmak gerekir. Gargara eczanelerden temin edilecek gargara sularıyla yapılabileceği gibi evde de kolaylıkla hazırlanarak yapılabilir. En basit gargara tarifi tuzla ya da karbonatla hazırlanan gargaradır. Bir miktar suyun içine tuz ya da karbonat ekleyerek gargara suyu hazırlanabilir ve bu suyla rahatlıkla diş bakımı için gargara yapılabilir.
" } ] }