{ "title": "Diş Apsesi", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-apsesi.jpg", "date": "20.01.2024 09:16:32", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Diş Apsesi, dişte bulunan sinirin kimyasallar ve özellikler bakteriler sonucunda diş sinirlerinin ölümü sonucunda oluşan enfeksiyonun diş çevresinde bulunan dokulara yayılması ile dişin kök ucu etrafında bulunan kemik yapıda lokalize cerahat, irin toplanması durumuna diş apsesi denilmektedir. Bu durumu çoğu kişi önemsemez ve ciddiye almaz. Diş apsesinde zamanında ve doğru şekilde uygulanan bir müdahale yapılmaz ise çok büyük sağlık sorunları ile karşılaşılması söz konusudur. Diş ve çevresinde enfeksiyon oluşarak şişmesi durumuna apsesi denilmektedir. Diş apsesinde oluşan enfeksiyon ilerler ve kemiğe ulaşır ise diş kaybedilir. Bu gölgede oluşan enfeksiyon irin çenede bulunan kanalı aşındırarak diş eti üzerinde şişlik ya da içerisi irin dolu deri lezyonuna yol açmaktadır. Bu sebeplerden dolayı diş apsesi çok önemlidir.

Dişte oluşan apse sonucunda hemen doktora başvurulması çok önemlidir. Bu durumda hemen doktora gidilemiyor ise yapılacak en önemli iş hemen ağrı kesici alarak sık, sık tuzlu ılık su ile gargara yapılması ve ne soğuk ne de sıcak içecekler kullanılmamalı ılık içecekler tercih edilmesi uygun olacaktır. Genellikle dişte apse olması durumunda halk arasında birtakım tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu tedaviler arasında apse yapan diş üzerine alkol veya rakı gibi birtakım uygulamalar yapılmaktadır. Bu şekil yapılan uygulamalar kesinlikle doğru değildir. Çünkü dişte oluşan apse diş üzerinde olmayıp diş içerisinde bulunmaktadır. Diş apsesine en güzel uygulama antibiyotik tedavi uygulamasıdır. Diş apsesinde yapılması gerekenler arasında ağız sağlına dikkat edilmesidir. Dişinde apse olan kişiler için yastık seçimi de çok önemlidir kesinlikle yumuşak yastıklar kullanılmamalıdır. Çoğu zaman diş apsesinde ağrı ya da şişlik olmayabilir. Tatlı yenildiği zamanlarda eğer diş de ağrı oluyorsa diş de apse olduğu anlaşılmaktadır. Genellikle diş apsesinde sıcak ya da soğuk uygulamalar yapılmaktadır. Bu uygulamalar yanlış değildir. Ama bu tür uygulamaları yapmak için diş apsesinin hangi evrede olduğunu iyi bilmek gereklidir. Bununda bilinmesi ancak bir doktor tarafından kakar verilebilmektedir. Mesela iltihaplı diş apsesine öncelikle tedavi uygulanmalı ve sonra soğuk uygulama yapılması uygun olacaktır. Bilinçsiz yapılan soğuk ya da sıcak uygulamalar çoğu zaman diş apsesinin daha çok yayılmasına sebep olabilmektedir.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Diş Apsesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş apsesinde yapılacak ilk olarak ağrı kesici ve antibiyotik kullanmaktır. Dişte oluşan apsenin yani enfeksiyonun yayılmasını önlemek adına antibiyotik kullanılmalıdır. Bu ilaç tedavisi sonrasında diş kanallarına yapılacak operasyon ile kanallar temizlenmeli ve oluşan iltihabın boşaltılması tedavisi uygulanmalıdır. Diş çevresi dokularında oluşan şişlik azalınca ise temizlenen kanallar dezenfekte edilir ve akabinde kanal dolgu tedavisi uygulanır. Geçici olarak yapılan kanal dolgu diş apsesi iyileşene kadar belirli aralıklar ile diş doktorları tarafından sürekli bu dolgu maddesi değiştirilir ve düzenli pansuman yapılır. Bazı durumlarda cerrahi operasyon ile kök çevresinde olan enfekte doku ve kök ucundan küçük kısım alınır. Diş apsesinde uygulanan diş üzerine alkol, aspirin ve kolonya gibi maddeler konulması son derece yanlıştır.
" } ] }