{ "title": "Diş Ağrısı Nasıl Geçer", "image": "https://www.disbakimi.gen.tr/images/dis-agrisi-nasil-gecer.jpg", "date": "20.01.2024 16:03:41", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Diş Ağrısı Nasıl Geçer, Diş ve Ağız sağlığı ciddiye alınması gereken bir durumdur. Pek çok kişi tarafından diş ağrıları ciddi rahatsızlıkların oluşmasına neden olmaktadır. Diş sinirleri beyine yakın olmasından kaynaklı olarak çürüme veya aşırı sert cisimlerin tüketilmesi halinde ufak bir diş ağrısı ciddi anlamda ağrı oluşması, diş sinirlerinin beyne bu ağrıyı şiddetli bir şekilde iletmesinden kaynaklıdır. Uzman diş hekimlerinin yapmış olduğu araştırmalar neticesinde diş ağrılarının oluşmasında birçok neden yattığını dile getirmiştir. Diş ağrılarının oluşmasında; diş çürümesi, diş eti hastalığı, diş düşmesi, diş minesinin yıpranması gibi nedenlerle ciddi diş ağrıları hastaya yaşayabilir. Yaşanan bu ağrıların temelinde dişlerin bakımının düzenli olarak yapılmamasından kaynaklıdır. Özellikle çikolata ve şekerleme gibi yapıların çok fazla tüketilmesinden kaynaklı olarak kişinin zamanla dişinin çürümesiyle dişleri ağrımaya başlar. Bu ağrılar belli aralıklarla geçse de tekrardan çikolata veya sert bir cisim tüketildiği tekrardan bu ağrılan cereyan eder.

Diş Ağrılarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diş bakımını düzenli olarak yapmayan bir kimsede ciddi anlamda diş rahatsızlıklar oluşur. Bu ağrılar başladığı taktirde konu Uzman diş hekimine bildirilir. Uzman diş hekimi yapmış olduğu kontrolde diş ağrısının nedeninin damak hastalıklarından kaynaklı mı yoksa çürümelerden kaynaklı olup olmadığını inceler. Akabinde diş ağrısı tespit edilerek ağrıyan bölgeye müdahale edilir. Şayet kişinin dişi çürük nedeniyle ağrımakta ise Uzman hekim diş dolgusu veya kanal tedavisi uygulayarak ağrıyı kontrol altına alır. Hakeza damakta şişme veya diş etinden kaynaklı bir kanama durumu söz konusu olmuş ise diş eti tedavisi uygulanır. Bu diş eti tedavisi ile oluşan apse veya kanama durumu söz konusu ise apsenin kuruması amacıyla bir kısım antibiyotik tedavileri uygulanarak diş etinin rahatsız olduğu bölgede oluşan iltihaplanma durumu ortandan kaldırılmış olur. Böylelikle rahatsızlanan bölgeye ilişkin tedaviler yapılarak diş ağrısı ortadan kaldırılmış olur.

Diş Ağrısına Karşı Yapılması Gereken Önlemler Nelerdir?

Uzmanların yapmış olduğu araştırmalarda diş ağrısının oluşmasında en önemli neden diş ve diş eti bakımının yapılmamasıdır. Bu nedenle kişi çocukluktan yetişkinliğe kadar geçen süre içerisinde kesinlikle diş sağlığını korumak amacıyla diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya gayret göstermelidir. Hakeza diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile ağız ve diş minesi üzerinde oluşan zararlı bakteri ve tartarlar yok edilmiş olacaktır. Böylelikle dişte oluşacak çürüme ve diş eti rahatsızlıkları ortadan kalkacaktır. Bunun yanı sıra düzenli olarak diş hekimine gidilmeli ve diş fırçası yenilemesi yapan bir kimsede diş ağrısı ile karşılaşma durumu söz konusu olmayacaktır.

Diş Ağrısı Olan Birinin Yapması Gereken Pratik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bir kimsede gece yarısı başlayan bir diş dayanılmaz ağrılar oluşturur. Böylesi bir ağrıyla karşılaşan kimse öncelikle ağzını tuzlu su ile çalkalanmalıdır. Akabinde ağrının bulunduğu diş üzerine bir adet karanfil koymalı ve düşük dozlu ağrı kesiciler yardımı ile ağrı dindirilir. Ancak kimi durumlarda bu yapılan işlemler ağrının tamamen ortandan kalkmasına yeterli değildir. Eğer ağrı daha fazla ve şiddetli ise konu Uzman hekime bildirilmelidir. Çünkü bu ağrının temelinde ya ciddi bir diş çürümesi veya diş eti hastalığı yatmaktadır. Uzman hekim kontrolünden sonda tespit edilen bu hususla birlikte uygun tedavi yöntemi uygulanır. Şayet diş kurtarılacak bir düzeyde ise dolgu tedavisi uygulanır. Ancak diş çok çürümüş ve ciddi rahatsızlık vermekte ise kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisi yeterli olmaması halinde Uzman hekim tarafından diş çekilmesi halinde diş ağrısının geçtiği gözlemlenecektir. Diş ağrısı kısa süreli bu tedavi yöntemlerinden sonra geçer ancak tekrardan ağrının oluşmaması amacıyla kişi diş sağlığına dikkat etmelidir. Bununla birlikte diş fırçası ve diş ipi kullanmaya gayret göstererek ağız sağlığını ihmal etmemelidir. Beklenmeyen bir ağrı durumu söz konusu olması halinde konu Uzman diş hekimine bildirilmelidir.
" } ] }